Britanci uvereni da je kazna Rusiji obesmišljena u Tokiju

Ostali sportovi 30. jul 202109:50 13 komentara
rusija, gimnastika
REUTERS/Mike Blake

U Velikoj Britaniji, čini se, nisu baš zadovoljni činjenicom da su ruski sportisti osvojili više medalja od britanskih pa tako u petak Ivening standard donosi tekst pod naslovom "Rusija, ali ne kakvu je znamo: Zabrana koja ne znači ništa na Igrama u Tokiju".

„To je Rusija, ali ne onakva kakvu je znamo. Umesto toga, mesto iznad Velike Britanije na tabeli osvajača medalja piše ROK – Ruski olimpijski komitet“, počinje tekst Met Majendi.

Dodaje se da i na samom BBC pa i na borilištima u Tokiju sportiste najavljuju kao Ruse (jer oni to i jesu) i da zato izgleda da zabrana koja im je izrečena ne znači ništa.

„Kao da se nikada ništa nije dogodilo, kao da nije bilo sistemskog dopinga, kao da nije bilo zataškavanja koje je išlo do vrha vlasti, kao da nije izostalo izvinjenje“, nastavlja autor dalje.

Ruski olimpijski komitet ima 330 sportista na Igrama u Tokiju. Ko je i površno pratio, setiće se da je svako od njih pojedinačno dobio dozvolu Međunarodnog olimpijskog komiteta da nastupi na ovim Igrama. Svi znamo da se ruski sportisti kontrolišu češće i strože nego ostali. Amerikance da i ne pominjemo jer je njima dozvoljeno da budu izuzeti od autoriteta Svetske antidoping agencije (WADA).

Ako niste pratili, svi detalji procesa, kazne i smanjenja iste su ovde.

Velika Britanija ima 375 sportista na Igrama, ove godine osvaja medalje u sportovima u kojima to nije bio slučaj i po više decenija. Na primer, Britanke su u timskom takmičenju u gimnastici osvojile za svoju zemlju prvu medalju u ovom sportu u poslednje 93 godine. Ali, autor ovog teksta navodi da se očekuje da će ruski sportisti (iako ih je 45 manje) osvojiti više medalja od Britanaca, podseća da je najstroži deo kazne i onaj koji se primenjuje – nema zastave, grba i himne i dodaje:

„Teško da je to dovoljna kazna za doping sistem koji je napravio smejuriju od Igara u Londonu 2012. i masterplana koji je preslikan na Igre u Sočiju. Čak nema ni neutralnih uniformi koje su nosili u Pjongčangu. Sada su tu ponovo ruske boje, crvena, plava i bela“.

Istini za volju, uz citat doktora Gregorija Rodčenka koji je i osmislio ceo sistem varanja antidoping sistema da će učešće ruskih sportista u Tokiju biti znak da borba protiv dopinga nema smisla i uspeha, autor je naveo da su svi takmičari iz Rusije prošli stroge provere, da učestvuju samo ako su njihovi savezi dobili dozvolu i da većina njih zapravo nije dobila dozvolu da učestvuje na Igrama u Tokiju.

Ali, preko toga je prešao u jednom kratkom pasusu pa je došao do zaključka da je kazna obesmišljena, a da uz sve to „Rusi odbijaju da odu tiho“ te se uticaj ruskih sportista zapravo pojačava i da sportska sila pronalazi način da se vrati u igru.

Nije mu se učinilo čudnim ni to što je ruskom timu u sinhronom plivanju, na primer, zabranjeno da se takmiči tačkom koju je pripremio zato što je prateća pesma bila „From Russia With Love“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare