Читај ми!

Bašta drugačija od drugih – organska hrana ne ide na tezge, već se donira deci oboleloj od raka

Mladi tim stručnjaka uz podršku NURDOR-a, odvojio je deo svog imanja, na kome uz pomoć volontera gaje organsku hranu za decu obolelu od raka. Udruženje "Bašta može svašta" tu je da pomogne da deca ojačaju organizam zdravom hranom onda kada medicina završi svoj posao.

Projekat "Bašta može svašta" je nastao sasvim slučajno i prošao je dug period od ideje do realizacije. Volonteri koji rade u baštama mogu se podeliti u tri grupe.

"Prva grupa su volonteri koji dolaze iz velikih firmi. Kompanije koje su se odazvale pozivu i šalju svoje volontere da rade u bašti. Preko Mladih istraživača smo organizovali kampove gde dolaze volonteri koji su vrlo radi da dođu i rade i treća grupa su naši prijatelji, poznanici, individualne posete. Možemo da se pohvalimo da ponekad imamo i višak radne snage", kaže Pavle Đorđević, jedan od stručnjaka Udruženja "Bašta može svašta".

Darko Šijakinić je kao dete pobedio leukemiju i shvatio koliko je važno da, kada medicina završi svoj put, startuje zdrava ishrana kako bi se ojačao organizam.

"Važan segment ka totalnom ozdravljenju je organska hrana koja je preko potrebna da bi se lečenje dovelo do kraja", ističe Šijakinić.

Tamara Klarić ističe da je važno da se zna da su roditelji dece koja prolaze kroz NURDOR-ov sistem često ugrožene materijalne situacije, tako da je za njih boravak u velikom gradu, gde su centri lečenja, sam po sebi skup, a kamoli da priušte najzdravije organske namirnice.

"Želim da i ovim putem pozovem sve ljude koji su u mogućnosti da podrže naš projekat na platformi donacija.rs. Moguće je uplatiti bilo koji iznos donacije", naglašava Klarićeva.

Pored novčane donacije, Udruženju "Bašta može svašta" zainteresovani mogu da pomognu na razne načine.

"Postoje stvari koje su nam neophodne za funkcionisanje bašte - plastenici, sistemi za navodnjavanje, mali bungalovi za smeštaj samih volontera. Svaka pomoć je dobrodošla", poručuje Pavle Đorđević.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво