Svet

0

Španski sud odbacio tužbu protiv lidera pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare

Autor: AP

Izvor: Beta

Španski sud odbacio tužbu protiv lidera pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare

Izvor: Foto: Beta /AP

Španski sud je danas odbacio tužbu protiv lidera pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare od Maroka Brahima Galija, optuženog za genocid, mučenje i druge zločine.



Sud je odlučio da je slučaj zastareo jer je prošlo više od 20 godina od zločina počinjenih izmedju 1975. i 1990. godine, za koje se Gali teretio. Sud je naveo i da nema dovoljno dokaza koji bi potkrepili optužbu za genocid.

Gali predvodi pokret Front Polisario i samoproglašenu Saharsku Arapsku Demokratsku Republiku, koja obuhvata izbegličke kampove na zapadu Alžira.

Maroko je pripojio Zapadnu Saharu 1970-ih, a Front Polisario se dugo bori za okončanje marokanske uprave nad tom teritorijom.

Gali je bio u središtu nedavnog diplomatskog spora Španije i Maroka, koji je podstakao migrantsku krizu u španskoj eksklavi Seuta na severu Afrike.

Nakon što je Španija u maju ove godine omogućila 71-godišnjem Galiju da udje u zemlju radi lečenja od korona virusa, Maroko je otvorio granicu prema Seuti i pustio na špansku teritoriju hiljade migranata željnih da se domognu Evrope.

Sudija je saslušao Galija putem video veze početkom juna, kada je on bio u bolnici, a kasnije se vratio u Alžir.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR