"Srbija nikada neće prestati sa borbom protiv organizovanog kriminala"

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija nikada neće prestati sa borbom protiv organizovanog kriminala.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.07.2021.

19:03

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bg

Isto tako, neće se dozvoliti da ijedna nova "banda" ima dovoljno vremena da postane organizovana i opasna kao kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Vulin je, u Skupštini Srbije, na sednici na kojoj poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade, u odgovaru poslaniku Stranke pravde i pomirenja Samiru Tandiru, istakao da je policija uradila ono što je do nje kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala.

Naglasio je da je jedna od najorganizovanijih i najokrutnijih bandi lišena slobode, kao i da će biti još članova te bande uhapšeno.

"Kako se istraga odvija dobijate nove podatke", kazao je Vulin dodajući da očekuje u zakonskom roku optužnicu protiv te organizovane bande.

Vulin je primetio i da istovremeno postoji i talas organizovanog napora da se zločini te bande relativizuju i iskoriste za političku borbu.

Podsećajući na vreme kada je ubijen premijer Zoran Ðinđić, Vulin je naveo da je Milorad Ulemek rekao da je zajedno sa pokojnim Ðinđićem švercovao kokain, ali da niko iz tadašnje opozicije u kojoj su bili i on, i Aleksandar Vučić, nije sazvao pres konferenciju i tražio da se to ispita, jer su znali da to nije istina i da okrivljeni ima pravo da laže da bi se branio, ali i da ne bi na taj način rušili državu.

"S druge strane imate Belivuka i Miljkovića, ostali se brane ćutanjem, a njihove reči se prenose kao suva istina, sada se više ne proveravaju, sada je to apsolutno istina i sve se radi po unapred poznatom receptu" kazao je Vulin.

Kako je pojasnio, unapred se dogovore ko će da govori, a kada dobiju informaciju šta treba da kažu i koga da napadnu, oni to prenesu i to što je rečeno dospe u tačno određene medije - Krik, News adria i NiN.

"I kada to dobiju, počinju da ih prenose sa što manje ograđivanja, kada to izađe u javnost, određeni analitičari i političari komentarišu i sada se njihov komentar prenosi kao izjava, bez pozivanja na izvor, pa se prenose te izjave u regionu i onda se u regionu prenosi da Vlada i Vučić predvode organizovani kriminal, a kod nas se to prenese kao vest iz regiona", naveo je Vulin.

Ministar kaže da su ih nadležne službe pripremile da će se ovako odvijati situacija i da je, s obzirom na saznanje, da će se krenuti u akciju relativizacije zločina, pokazao je nekoliko fotografija da bi Srbija videla sa kakvim zlikovcima ima posla.

Tada više nije bilo pitanje što su ubijali, reketirali, prodavali drogu, nego ko je pustio informaciju da su to radili, kaže Vulin i ponavlja da se u ovom trenutku u medijima pokušava relativizacija zločina i da se pretvori u politički faktor koji će uticati na rezultate izbora.

"Sada je samo važno da li sam ja vlasnik kuće u Ritopeku, nema argumenta, dovoljno je reći nešto i to postane vest i vi morate da se branite od te vesti, biću najsrećniji da pred kamerama na sva pitanja odgovorim na poligrafu, a voleo bih da vidim njih", naglasio je Vulin.

Ističe da je problem u celoj toj situaciji što se gubi vreme za razbijanje te bande na to što moraju da objašnjavaju da to što pričaju zlikovci nije istina.

Navodeći da su pokušavali godinama da od predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice naprave kriminalce, Vulin je kazao da je ponosan što je uz Vučića i što pokušavaju da ih uvrede i povrede na istoj strani.

"Nisam zadovoljan bezbednošću u Novom Pazaru"

Vulin je izjavio i da nije zadovoljan bezbednošću u Novom Pazaru.

Vulin je, na skupštinskoj sednici na kojoj poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade, odgovarajući na pitanje poslanika Stranke pravde i pomirenja Samira Tandira, istakao da Ministarstvo intenzivno radi i sa Policijskom upravom Novi Pazar, da popune mesta koja nisu bila popunjena.

"Novom Pazaru je potrebna pomoć, znam koliko je izložen, od blizine granice, političkih uticaja, mnogi pripadnici kriminalnih grupa su se vratili u Pazar po izbijanju korone. Moramo da nađemo sistemsko rešenje, ne bežim ni od kadrovskih promena", kazao je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: