Svijet

Nevrijeme ponovo poharalo Austriju: "Mislili smo da je smak svijeta"

Nevrijeme ponovo poharalo Austriju: "Mislili smo da je smak svijeta"
Foto: Foto: Twitter/Feuerwehr Schalchen | Nevrijeme ponovo poharalo Austriju: "Mislili smo da je smak svijeta"

Grad Braunau najviše je pogođen sa oko 220 intervencija. Iako je oluja trajala kratko, bilo je dovoljno da napravi veću štetu.

Austrijski vatrogasci u pola dana primili su više od 400 intervencija, a pomogao im je i helikopter za hitne slučajeve, uprkos olujnom vjetru. Na terenu je bilo 2.300 vatrogasaca.

Olujnim nevremenom teško su pogođeni i gradovi Rid u Inkrajs, Feklabruk i Vels s okolinom.

Srušena je obiteljska kuća u Egelsbergu. Brojna stabla su uništena te su padala na saobraćajnicve i tako zaustavile saobraćaj.

Mnogi vozači ostali su zarobljeni u svojim automobilima. Jedan vozač u zadnji je tren uspio izaći iz automobila i tako izbjegao smrt prije nego što je na njegov automobil palo stablo.

Novo olujno nevrijeme samo je pogoršalu štetu od prošlosedmičnog nevremena u kojem su nastale više miliinske štete.

U Donjoj Austriji u 140 intervencija intervenisalo je oko 900 vatrogasaca. Oluja je najteže pogodila područje oko Sankt Peltena, glavnog grada te pokrajine, Kremsa, Korneuburga, Medlinga i Badena pokraj Beča.

Twitter/Feuerwehr Schalchen
Twitter/Feuerwehr Schalchen

"Oko 16.30 sati nebo se odjednom smračilo i u samo nekoliko minuta počeo je puhati strašan vjetar koji je u nekim regijama bio jakosti između 90 i 100 km/h", rekao je portparol Pokrajinske vatrogasne centrale Franc Resperger. Istakao je kako su srušena drveća koja su pala na električne i telefonske vodove te kuće bez ili s oštećenim krovovima, kao i poplavljeni podvožnjaci, podrumi i garaže rezultat orkanskog nevremena.

Još slikovitije su olujno nevrijeme opisali mnogi stanovnici Donje Austrije, od Sankt Peltena i Tulna sve do Berndorfa  na društvenim mrežama, istakavši kako su 10 minuta, koliko je trajalo, mislili da je "smak svijeta".

(Večernji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije