FOTO: Dolovac položila zakletvu za treći mandat Republičkog javnog tužioca

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac položila je danas zakletvu pred narodnim poslanicima u Skupštini Srbije.
"Zaklinjem se svojom čašću da ću javno-tužilačku funkciju vršiti predano, savesno i nepristrasno i štititi ustavnost i zakonitost, ljudska prava i građanske slobode", pročitala je Dolovac reči zakletve.
 
Dolovac je nakon polaganja zakletve rekla da njen dugogodišnji mandat koji neki krugovi predstavljaju kao negativnu okolnost, ali da ona smatra da je baš to iskustvo i rezultati demonstirali kapacitet i sposobnost da rukovodi najvišim javnim tužilaštvom doprinoseći vladavini prava i stvaranju bezbednijeg društva za građane.
 
Rekla je da dužnost preuzima svesna svih obaveza i dužnosti.
 
 
"Svedoci smo da je postalo uobičajeno da se javno tužilaštvo smatra bitnom ako ne i presudnom tačkom u rešavanju skoro svih društvenih događaja i tenzijama iako to nije uloga tužilaca u bilo kom društvu i državi. S tim u vezi javno tužilaštvo i ja kao tužilac izloženi smo do sada nezabeleženom pritisku i pretnjama a vrlo često i uvredma u očekivanju da se u skladu sa viđenjem interesnih grupa ili pojedinaca postupanje tužilaštva usmeri i time postigne efekat koji po pravilu ima svoj efekat i u političkoj sferi", rekla je Dolovac.
 
Ona je podsetila da je tužilaštvo samostalni organ koji goni počinioce krivičnih dela i ne zaboravljajući da se kazna može izreći samo učiniocu koji je kriv.
 
 
"Obećavam da ću nastaviti da radim na unapređenju javnih tužilaštava u svim oblastima, imajući u vidu primenu novih metodologija rada, jačanje međunardone saradnje i uvođenje novih informacionih tehnologija", rekla je Dolovac.
 
Ona je rekla da će posebno podstaći suprotstavljanje korupciji, kriminalu, privrednom kriminalu, trgovini narkoticima, trgovini ljudima.
 
 
Uz prisustvo ministarke pravde Maje Popović, predsednice Vrhovnog kasacionog suda Jasmine Vasović, brojnih predstavnika pravosuđa i velikog broja fotoreportera, Dolovac je tako započela svoj treći mandat jer je na funkciju Republićkog javnog tužioca već birana 2009. i 2015. godine.
  • Tja

    01.08.2021 17:27
    Po zasluzi 3 mandat
    Mitsko Biće Zagorka Dolovac. Legenda kaže da se pojavljuje svake 4 godine i izmantra par reči (kažu daje zakletvu). Po navikama je najbliže lenjivcu. Skriva se od pogleda i pravi se neprimetna.
  • pape

    30.07.2021 09:44
    Juuu
    Kakva bagra! Ako se ikad desi smena ove vlasti, svi do jednog ima da odgvoraju. A ova žena je izjavila najveću laž prilikom polaganje zakletve, da će funkciju vršiti predano, savesno i nepristrasno i štititi ustavnost i zakonitost, ljudska prava i građanske slobode. Sramota!
  • Dragan

    30.07.2021 08:18
    A
    A na kraju zakletve-kako iskreno govorila tako mi Bog pomogao.A gde je biblija za vreme zakletve zar nismo pravoslavna džamahirija koja slavi sataninu decu Vida, Sava, Stefan itd ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.