Dumanović: Policijom se rukovodi iz štaba SNS, lojalnost režimu u MUP-u bitnija od stručnosti

Bivši inspektor Uprave kriminalističke policije Milan Dumanović izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar Aleksandar Vulin nisu iskreni u navodnoj nameri da pročiste vrh MUP-a.
Dumanović je kazao za Betu da oni nisu iskreni u nameri da pročiste vrh MUP-a od policajaca koji sarađuju s kriminalnim grupama i da se u MUP-u ne insistira na profesionalnosti, nego na lojalnosti policajaca vrhu Srpske napredne stranke (SNS). 
 
"Verovatno će iz MUP-a biti oterani kadrovi lojalni Nebojši Stefanoviću i Dijani Hrkalović, a zameniće ih, ne profesionalci, nego opet policajci koji su poslušni i lojalni aktuelnom režimu. Lojalnost režimu je u MUP-u bitnija od stručnosti i obrazovanja još od 2014. godine kada je SNS preuzela policiju dolaskom Stefanovića za ministra", ocenio je bivši inspektor. 
 
Naveo je da su on i njegov kolega Mladen Trbović hapšeni i proterani iz MUP-a zato što su još 2016. godine ukazali na nepoštovanje zakona i spregu vrha policije s kriminalnim grupama. 
 
"Kolega Trbović i ja smo prvo podneli krivičnu prijavu zbog trgovine uticajem i zloupotrebe službenog položaja protiv Nebojše Stefanovića, Dijane Hrkalović, Gorana Nešića, Tomislava Radovanovića i Dejana Milenkovića Bagzija. Naveli smo da su oni poveli policajce u Potočare na tajni zadatak bez legitimacija i naoružanja", rekao je Dumanović. 
 
Naglasio je da je inspektor Trbović 2016. godine pismeno obavestio tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića da je u vrhu srpske policije formirana paralelna služba koju vodi Dijana Hrkalović
 
"Dakle, Vučić je još pre pet godina bio do detalja upoznat sa spregom vrha policije i kriminalnih grupa, ali nikada nije odreagovao na Trbovićev izveštaj", rekao je Dumanović. 
 
Umesto da se provere naša saznanja, dodao je bivši inspektor, Trbović i ja smo uhapšeni 31. decembra 2016. godine. 
 
"Suspendovali su nas dok smo bili u pritvoru, a protiv nas je pokrenut i krivični postupak, jer smo navodno odali službenu tajnu, koji traje i dan danas", kazao je on. 
 
Naveo je da je Upravni sud u dva navrata presuđivao u njegovu i Trbovićevu korist, ali da ipak nisu vraćeni na posao. 
 
"Trenutno, Mladen Trbović se vodi kao suspendovani pripadnik policije, a ja zbog drugog otkaza još uvek vodim sudski postupak", objasnio je Dumanović. 
 
Prema njegovim rečima, nema sumnje da su on i Trbović proterani iz policije zato što su premijera Vučića obavestili o kriminalnim radnjama u vrhu policije. 
 
"Trbović i ja smo i tada znali da tom kriminalnom grupom u vrhu policije rukovodi Aleksandar Vučić i samo smo hteli da mu otvoreno kažemo da to znamo. Paradoksalno je da Vučić sada, u obraćanju javnosti, priča ono što mu je bilo s dokazima dostavljeno još pre pet godina, a to je da su Stefanović, Hrkalović i Goran Papić osnovali paralelnu strukturu u MUP-u", naglasio je Dumanović. 
 
Naveo je da je sličnu sudbinu doživeo i inspektor Dejan Jović, koji je hapsio Veljka Belivuka i Marka Miljkovića zbog ubistva karatiste Vlastimira Miloševića, a radio je i na slučaju ubistva advokata Miša Ognjanovića. 
 
"Protiv Jovića je bila pokrenuta hajka u svim režimskim tabloidima, a Vučić nije hteo da ga zaštiti kada je bez razloga otpušten iz policije. Vučić brani Jovića sada, kada je čovek umro", kazao je Dumanović. 
 
Na pitanje Bete, da li policajci danas mogu svoj posao da obavljaju čestito i profesionalno, Dumanović je rekao da policajci mogu da rade samo ono što im se naredi iz vrha Srpske napredne stranke
 
"Policija je limitirana, i radi samo ono što trenutno odgovara režimu. I zbog toga, nažalost, policija ne može do kraja da istera istrage koje se tiču kriminalnih radnji s kojima se povezuju Aleksandar i Andrej Vučić", istakao je Dumanović. 
 
Dodao je da se policijom upravlja iz štaba SNS-a, "što potvrđuju i izjave ministra Vulina da je borbu protiv organizovanog kriminala započeo Aleksandar Vučić". 
 
"Vulin nam je rekao i da kriminalna grupa Veljka Belivuka ne bi bila uhapšena da to nije odlučio Vučić. Umesto da o tome odlučuju tužilaštvo i policija, odlučuje predsednik SNS-a, što je nedopustivo u bilo kojoj iole normalnoj državi", rekao je Dumanović. 
 
Na pitanje da li očekuje da sada bude vraćen u MUP, jer se pokazalo da su on i Trbović bili u pravu, Dumanović je rekao da od ove vlasti ne očekuje ništa, ali da će se sigurno uskoro vratiti u policiju.
  • Pera

    30.07.2021 05:30
    Uvek su bivši "nezavisni" i "dobri" a aktuelni zavisni i loši. Igrarija "Dobri i loši" za naivne. Rijaliti, preko "medija".
  • Uxon

    29.07.2021 21:05
    Uterivanje straha
    Vulin je isterao žandarmeriju na ulicu pa je svakodnevni prizor kako žandarmerija zaustavlja random automobile po gradu i istresaju ljude iz gaća ne bi li našli jedan džojus.
    Možda se ja ne razumem u policiski posao ali to sigurno nije borba protiv org. kriminala. Više mi liči na 90te i uterivanja straha građanima dok se sa druge strane radi na veliko. Svi smo svedoci ovog pišanja po narodu.
    Dosta je!
  • Preambula

    29.07.2021 20:21
    Vuk se oteo kontroli,nije placao procente verovatno i eto ga na listi za odstrel. Diktator ima poluge (i palice) moci. Videti cemo sta ce se tek otkriti kada padne sa vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.