Region

0

Vučić, Zaev i Rama za jačanje saradnje i uključenje ostalih u regionu

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Vučić, Zaev i Rama za jačanje saradnje i uključenje ostalih u regionu

Izvor: Beta/AP/Boris Grdanoski

Po završetku današnjeg Regionalnog ekonomskog foruma u Skoplju gde su potpisana tri sporazuma i dogovoreno ukidanje granične kontrole između te tri zemlje 2023. godine, lideri Severne Makedonije, Albanije i Srbije založili su se danas za jačanje međusobne saradnje i pozvali druge u regionu da im se pridruže.
 
Na zjedničkoj konferenciji za novinare, premijer Albanije Edi Rama je u ime Kosova, BiH i Crne Gore pozvao skepitike koji dve godine odbijaju da se priključe inicijativi koja se do danas zvala "Mini Šengen" a od danas je "Otvoreni Balkan", da kažu šta je loše u tome da se i oni povežu u inicijativu "gde će sarađivati, gde će moći da se zajednički bore protiv prirodnih nepogoda, da imaju zajednički sistem i da zajedno nastupe gde god je potrebno".
 
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da makedonski,  albanski i srpski narod imaju isti put, istu viziju i dele iste evropske vrednosti i idu napred zajedno, povezani i ukazao da je "Balkan dovoljno dugo bio okružen zidovima. Umesto zidova, danas smo izgradili nove mostove".
 
Zaev je izrazio zahvalnost što su on, Vučić i Rama za novo regionalno povezivanje nazvano "Open Balkan" (Otvoreni Balkan) dobijaju snažniu podršku privrednika iz svoje tri zemlje, kao i s celog Ballkana i iz više zemalja Evrope i sveta.
 
"Predstavnici više od 400 kompanija, učesnici Foruma su kapital ove inicijative. Njihove debate, diskusije, predlozi koje su ovde potvrdili i udružili, svedoče da je inicijativa 'Otvoreni Balkan' platforma potrebna regionu", rekao je on.
 
Zaev je istakao da je s Ramom i Vučićem danas potpisao jedan sporazum i dva memoranduma o saradnji, koji će omogućiti zajedničku borbu sa posledicama prirodnih katastrofa, ukloniti prepreke u prekograničnoj trgovini i omogućiti liberalizacijU tržišta radne snage - da ljudi iz bilo koje od te tri zemlje i u ostalima rade kao kod kuće.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će Srbija biit pouzdan partner i Severnoj Makedoniji i Albaniji "na putu dajeg zbližavanja, regionalne stabilnosti i... boljeg života za sve građane".
 
"Pred nama je nelak put. Ovo su fantastične ideje. Izvanredna vizija, moramo mnogo da radimo. Moramo da ubedimo naše ljude da budu vredni, da budu marljivi, da se rezultati isporučuju na vreme", rekao je Vučić.
 
"Ako se to ostvari, i ako jednog dana bude moglo da se ide od Tirane do Beograda bez ijedne granice i bez zaustavljanja.... samo auto-putevima i najbržim mogućim železnicama, onda sam siguran da smo napravili orgoman pomak", dodao je Vučić.
 
Predsednik Srbije je rekao da je s Zaevom i Ramom sinoć razgovarao o "brojnim inicijativama" i kao primer naveo priređivanje zajedničkog sajma vina i drugih alkoholnih pića, koji bi bio "jedan od najvećih u Evropi".
 
"Ne može bilo koja od naših zemlja da napravi naveći sajam vina i alkoholnih pića u Evropi, ali ako smo zajedno, onda možemo da napravimo da to bude jedan od tri - četiri ili pet većih sajmova u Evropi. I sve, kada se udružimo, kada smo zajedno možemo da napravimo neuporedivo bolje nego kada smo sami", rekao je Vučić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR