OEBS osudio obijanje stana Dragice Gašić 1Foto: BETAPHOTO/ SVETLANA DOJČINOVIC/DS

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zabrinuta je zbog sprečavanja prava na povratak raseljenih u Đakovicu, a posebno obijanje stana Dragice Gašić, uz poruku da su neprihvatljivi pokušaji da se zastraše ili zlostavljaju povratnici, preneo je portal KoSSev.

U saopštenju se ističe da je OEBS uvek podržavao pravo svih raseljenih ljudi da se vrate u svoje domove.

„To je osnovno ljudsko pravo, a misija OEBS na Kosovu je istrajno angažovana u koordinisanim naporima sa partnerima i učesnicima kako bi se za to stvorili uslovi“, navodi OEBS u saopštenju.

Misija zato izražava zabrinutost u vezi sa poslednjim dešavanjima kojima se sprečava ovo pravo u Đakovici, naročito provala u stan Dragice Gašić.

„Pokušaj da se zastraše ili zlostavljaju povratnici su neprihvatljivi“, poručio je OEBS.

Naglašava da ceni posvećenost kosovske policije u obezbeđivanju bezbednosti povratnicima širom Kosova, a naročito njihovim naporima u ovom slučaju, i nadaju se da da će upravo ti napori dovesti do brzog identifikovanja i procesuiranja počinilaca.

Jedina srpska povratnica u kosovskoj opštini Đakovica Dragica Gašić izjavila je juče da su joj razbojnici odneli iz stana sve osim brašna i pola kilograma makarona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari