Dostupni linkovi

Grupa desnih stranaka u Srbiji sastavila deklaraciju o podršci RS


Banjaluka, sjedište predsednika bh. entiteta Republike Srpske
Banjaluka, sjedište predsednika bh. entiteta Republike Srpske

Koalicija desno orijentisanih stranaka NADA pozvala je lidere svih stranaka u Srbiji da potpišu “Deklaraciju podrške srpskom narodu u Republici Srpskoj”.

Koaliciju koju čine desno orijentisane Demokratska stranka Srbije (DSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije pozvali su sve političke aktere u Srbiji na jedinstvo u suprotstavljanju dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (BiH).

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko), nametnuo je u 23. jula dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Na Inckovu odluku Milorad Dodik, predstavnik Srba u Predsedništvu BiH, pozvao je na "disoluciju" BiH.

Predstavnici koalicije NADA iz Srbije ovu odluku su ocenili kao “skandaloznu, totalitarnu odluku visokog predstavnika u BiH” i njegov pokušaj da “ozakoni laž da se u Srebrenici dogodio genocid".

U Deklaraciji, koju su predstavili na konferenciji za novinare u Beogradu, se navodi da se njeni potpisnici "obavezuju na bezuslovnu političku i svaku drugu vrstu podrške RS u njenoj borbi da zaštiti svoje pravo na postojanje kao ravnopravnog entiteta i pravo njenih građana na slobodu mišljenja i govora".

U njoj se ističe da će političke organizacije, postpisnice, podržati "sve odluke koje jedistveno donesu političke organizacije srpskog naroda u RS, a da će svaku dalju odluku međunarodnih činilaca protivno interesima RS smatrati činom neprijateljstva prema Srbiji".

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je 23. jula pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju zakona koji je nametnuo visoki predstavnik, dodajući da se "uz uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije desio genocid".

Udruženje "Čast otadžbine", koje okuplja penzionisane pripadnike nekadašnje vojske Republike Srpske, takođe je organizovalo u Beogradu potpisivanje peticije protiv zabrane negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG