Dostupni linkovi

Dodik spreman napustiti Predsjedništvo BiH, ali da se ne bira novi član


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je u četvrtak 29. jula kako je "spreman da kao član Predsjedništva BiH podnese ostavku", ali da "traži da se ne bira novi član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda".

Na konferenciji za novinare u Banjaluci Dodik je istakao kako je to bio njegov prijedlog na sastanku sa liderima parlamentarnih stranaka koji je održan u ponedjeljak 26. jula.

Taj prijedlog, rekao je Dodik u izjavi medijima prenošenoj uživo, iznijeće u petak 30. jula, kada je zakazana sjednica Narodna skupština Republike Srpske.

“Sutra će biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se manifestovati nacionalno jedinstvo”, poručio je Dodik.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) biće se održana zbog odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Dodikova peticija i peticija protiv Dodika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Dodik je ponovo ustvrdio da "nametnuta odluka visokog predstavnika Valentina Inzka nije u skladu sa Ustavom i pravom".

"Sada imamo hajku Bošnjaka koji provode hajku nad Srbima što podsjeća na ružan period kada je kadija i tužio i sudio", rekao je Dodik.

Dodao je da vjeruje da "nijedan Srbin u Sudu i Tužilaštvu BiH neće prihvatiti da učestvuje u strašnom progonu i da će se distancirati od toga".

"To će pokazati svu trulež BiH nad kojom međunarodna zajednica vrši nasilje", kazao je Dodik novinarima na konferenciji.

Zbog odluke Valentina Inzka da napemtne dopune Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida predstavnici političkih stranaka iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska donijeli su odluku da od ponedjeljka, 26. jula, neće sudjelovati u radu i odlučivanju državnih institucija u BiH, odnosno u Parlamentu BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH.

XS
SM
MD
LG