29. jul  2021. 14.04  | Izvor: RTV (Đorđe Simović)

Voće skuplje nego lane, ali voćari ne knjiže profit (AUDIO)

ČEREVIĆ -

Sezonsko voće je ove godine znatno je skuplje nego lane. Međutim, voćari ne ostvaruju značajniju zaradu pošto je prinos manji nego prošle godine.

audio icon

Na 17 hektara u Čereviću ugledni voćar Milan Kovačević gaji jabuke, šljive, trešnje, višnje, breskve i vinovu lozu. Posla ima preko cele godine, a trenutno je aktuelna berba i plasman breskve i šljive. Plodove uglavnom prodaje na novosadskim pijacama.

2021, milan, kovacevic, berba
“Na veliko je breskva od 60 do 120 dinara, a na malo, na kilogram-dva je od 80 do 180 dinara po kilogramu. Čačanska rana je bila oko 100 dinara, sada je na kvantašu čačanska lepotica od 40 do 65 dinara po kilogramu. Na pijacama se prodaje po 120. Blu fri je na kvantaškoj pijaci od 60 do 80 dinara, a na pijaci je do 140 dinara.”
Kovačević konstatuje da uprkos većim cenama, kada se obračunaju svi troškovi, ne može da očekuje veću zaradu.

“Rod je dosta umanjen, mada su cene veće od 20 do 30 odsto. Sa druge strane poskupelo je sve: nafta, radna snaga i drugo. I repromaterijal je poskupeo za 20 do 30 odsto tako da ćemo biti na istom kao i lane.”

Kada je reč o satnici, radnike plaća od 280 do 320 dinara po satu, dok je prošle godine izdvajao do 220 do 280 u zavisnosti od posla.

Kada je reč o prometu zemljišta, cena mu stalno raste, a Kovačević kaže da od lokalnih poljoprivrednika u poslednjih nekoliko godina niko nije kupio ni jednu parcelu. Investitori “sa strane” kupuju po visokim cenama zemljište i podižu zasade leske i vinove loze.

Na pitanje da li su u porodici naslednici zainteresovani za nastavak posla s obzirom na veliki zasad voća koji poseduju, Milan Kovačević kaže:
“Kao i ćerka, i sin je upisao elektrotehničku školu. Iskreno da kažem, ne bih ni voleo da ostanu na zemlji. Jako je neizvesno. Stalno gledamo u nebo. Cele godine si pod nekim stresom. Bojiš se mraza u proleće, a leti da li će biti grada. Ima zarade, ali je jako velik posao. Veliko je i odricanje. I na kraju velik rizik”.

Tagovi
Srodne vesti