Društvo

Golić: U sanaciju javnih objekata za pet godina uloženo 20 miliona KM

Golić: U sanaciju javnih objekata za pet godina uloženo 20 miliona KM
Foto: N.N. | Golić: U sanaciju javnih objekata za pet godina uloženo 20 miliona KM

BANJALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je Srni da je za posljednjih pet godina uloženo 20 miliona KM u rekonstrukciju javnih objekata širom Srpske, u kojima je znatno povećana energetska efikasnost.

Golićeva je najavila da će do 2026. godine biti uloženo još više

od 20 miliona evra u rekonstrukciju javnih objekata, čime će biti poboljšana energetska efikasnost u ukupno 100 takvih zgrada u Republici Srpskoj.

"U okviru prethodnog projekta, koji je trajao od 2015. do 2020. godine, sanirana su 33 objekta u 21 opštini i gradu, za šta je izdvojeno oko 20 miliona KM", navela je Golićeva.

Ona je istakla da je, u okviru nastavka projekta, koji je postao efektivan krajem prvog kvartala prošle godine i koji će trajati do 2024. godine, planirano da se sanira još između 30 i 35 javnih zgrada, u zavisnosti od raspoloživih sredstava.

Od toga su, napomenula je Golićeva, već završeni građevinski radovi na 17 objekata, a u toku su radovi na još njih 10 širom Republike Srpske.

"Za radove u nastavku projekta kroz saradnju sa Svjetskom bankom obezbijeđeno je 10,9 miliona evra, a osim toga, za radove na pojedinim objektima kroz kontribuciju sredstava biće obezbijeđen i određeni novac iz razvojnih projekata koje provodi UNDP", istakla je Golićeva.

Ona je najavila da ministarstvo planira i u narednom periodu da radi na unapređenju energetske efikasnosti u Republici Srpskoj, jer je to prepoznato kao jedan od glavnih ciljeva razvoja društva, prateći trendove koji su prihvaćeni na zapadu.

Golićeva je navela da je planirano, osim tekućih aktivnosti za šta su obezbijeđena sredstva kroz saradnju sa Svjetskom bankom, da postane efektivan i projekat za koji su obezbijeđena grant sredstva u iznosu od 10 miliona evra od NJemačke razvojne banke KFW.

"Tim sredstavima će se finansirati rekonstrukcija 20 objekata - 10 vrtića i 10 škola širom Republike Srpske", najavila je Golićeva.

Ona je ukazala da je veoma značajna rekonstrukcije javnih zgrada u Republici Srpskoj sa aspekta energetske efikasnosti jer su kandidovani objekti većinom iz nerazvijenih zajednica od kojih su mnoge bile pogođene ratnim dejstvima u proteklom ratu.

Golićeva je napomenula da je prije, a posebno nakon rata, zbog nedostatka finansijskih sredstava održavanje tih objekata bilo na veoma nezavidnom nivou.

"Imajući u vidu da se većinom radi o vrtićima, školama i zdravstvenim objektima, gdje su korisnici najosjetljivije kategorije, samo ulaganje u rekonstrukciju i sanaciju ima velikog značaja, jer se ugodnost boravka u objektima podiže na nivo na kojem je u mnogo razvijenijim društvima", istakla je Golićeva.

Ona je rekla da se rekonstrukcijom tih zgrada, postižu uštede u toplotnoj energiji, jer njihovi korisnici dobijaju mnogo veći komfor za manje godišnje troškove u odnosu na one koje su imali prije rekonstrukcije i sanacije.

Prema njenim riječima, rekonstrukcija javnih objekata je važna i kada se imaju u vidu obaveze u Energetskoj zajednici u pogledu smanjenja emisije stakleničkih gasova, jer je neophodno da Republika Srpska prati evropske i svjetske trendove u toj oblasti.

"S tim u vezi, jedan od važnijih ciljeva je i prelazak sa fosilnih goriva na ekološki prihvatljive energente", istakla je Golićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije