Dostupni linkovi

Zlato za hrvatske veslače u Tokiju


Veslači, braća Valent i Martin Sinković na dodjeli zlatne medalje u Tokiju
Veslači, braća Valent i Martin Sinković na dodjeli zlatne medalje u Tokiju

Trofejni hrvatski veslači, braća Valent i Martin Sinković osvojili su naslov olimpijskih pobjednika u dvojcu bez kormilara na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ovo je treća olimpijska medalja za braću Sinković i to u trećoj različitoj discipline, nakon što su na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine osvojili su srebrno medalju u četvercu na pariće, a na olimpijadi u Rio de Janeiru 2016. godine zlatnu medalju u dvojcu na pariće.

To je treća hrvatska medalja na ovogodišnjim Olimpijskim igrama, gdje je Hrvatska po broju i po važnosti medalja rangirana na 14. mjesto među državama sudionicama ovogodišnje Olimpijade. Zlato u tae-kwan-dou osvojila je Matea Jelić u kategoriji do 67 kilograma, a Toni Kanaet bronco u istom sportu u kategoriji do 80 kilograma.

Braća Sinković u svom su stilu krenuli jako sa starta i odmah zasjeli na čelo. Nakon 500 metara imali su 1.16 sekundi prednosti ispred drugih Danaca, a više od dvije sekunde od ostale četiri posade. Na polovici utrke Sinkovići su već bili dužinu čamca ispred prvih pratitelja Rumunja i Danaca, a tu su prednost držali sve do posljednjih 200-tinjak metara.

U samoj završnici su se odlični Rumunji Marius Cozmiuc i Ciprian Tudosa uspjeli približiti, ali Sinkovići su odbili taj napad i ciljem prošli sa 1.29 sekundi prednosti.

''Rumunji su nas testirali do krajnjih granica jer su krenuli u napad puno ranije nego što smo mislili, već na 1000 metara. Pojačali smo na nekih 750 metara i onda smo popustili u završnici jer je bilo dosta vala i pojavio se umor. Došli smo pobijediti i to smo uspjeli", kazao je Valent kroz smijeh.

"Uvjeti su bili gori u polufinalu, a sve što smo dogovorili s trenerom, to smo i ostvarili. Rumunji su nas iznenadili, ali smo znali da moramo napraviti razliku prije finiša, jer su vrlo dobri u završnici. Vratio nam se osjećaj otprije pet godina, ispisali smo povijest", izjavio je Martin.

Broncu su osvojili Danci Frederic Vystavel i Joachim Sutton.

XS
SM
MD
LG