Putovanja

Najbolje planinarske ture zapadne Srbije

Zapadnu Srbiju krase božanstvene planine koje skrivaju mnoge zanimljive atrakcije: vidikovce, visove, dragulje prirode i drevna utvrđenja. Ukoliko maštate o aktivnom odmoru, planinarske ture u ovoj regiji Srbije mogu biti sjajan izazov i nezaboravno iskustvo. Prepustite se najlepših planinskim predelima u našoj zemlji i usput otkrijte mnoga mesta vredna pažnje.

Rudnik: Otkrijte priče drevnih vulkanskih stena

Planina Rudnik nalazi se na samo 100 kilometara južno od Beograda. Stoga predstavlja sjajnu destinaciju za turiste iz glavnog garada koji žele da iskuse planinarksu avanturu,U pitanju je najviša planina Šumadije, čiji predeli pričaju priče o pomalo zaboravljenoj istoriji. Rudnik danas predstavlja izuzetno popularno odmaralište koje svojom prelepom prirodom i bogatstvom kulturno-istorijskih znamenitosti privlači turiste iz svih krajeva Srbije. Jedan deo magije ove planine možete upoznati ako se zaputite njegovim stazama.

  • Ruta od manastira Nikolje do starog grada Kulina: Ova staza savršena je za posetioce koji žele da upoznaju kulturnu baštinu Rudnika. Staza je dugačka 15 kilometara i prolazi pored još jednog zanimljivog starog zdanja, manastira Blagoveštenje.
  • Ruta Borački krš-Crni vrh-Trijeska: Dužina trase iznosi 25 kilometara. Staza počinje u selu Borač. Stazu krase fenomenalni pogledi prema Gružanskom jezeru i neobičnim stenama vulkanskog porekla.
  • Ostrovica: Staza je dugačka samo 2 kilometara, pa je dostupna većini posetioca koji se zapute ka Rudniku. Vodi vas do vrha nekadašnjeg vulkana Ostrovice, a možete videti i ostatke zidina srednjevekovne tvrđave.

Seoski turizam je razvijen širom Rudnika, a na planini postoji i nekoliko odmarališta. Lepa destinacija u blizini Rudnika na kojoj možete naći veći izbor smeštaja je Gornji Milanovac. Ovaj gradić nalazi se na samo 15 kilometara od planine. Ovde možete naći stan na dan Gornji Milanovac, koji nudi vrlo komforan smeštaj po dobrim cenama.

Tara: Kraljica zapadne Srbije

Ova prelepa planina u zapadnoj Srbiji mesto je na kom je praiskonska divljina i danas odlično očuvana. Tara je okružena nekim od najlepših pejzaža u našoj zemlji. Njene prostrane šume proglašene su za nacionalni park, zbog izuzetnog bogatstva biljnog i životinjskog sveta. U blizini protiče bistra reka Drina, koja nudi mogućnost oprobavanja u mnogim neobičnim sportovima na vodi. Širom planine nalaze se mnoge zanimljive staze različitih težina. Izdvojili smo neke najzanimljivije planinarske rute.

  • Kadinjača-vrh Velika Stijena-Solotnik-Kaluđerske Bare-Tarabići : Ova intereseantna ruta dugačka 26 kilometara prolazi kraj svih najinteresantnijih tačaka na planini. Između ostalog, upoznaćete misteriozno srednjovekovno utvrđenje Solotnik, vidikovac Gradina i najpopularnije turističko mesto na planini, Kaluđerske Bare.
  • Predov krst-Gorica-Galinik: Tura je dugačka 14 kilometara i u svojoj netaknutoj divljini krije neke od najlepših vidikovaca na Tari, Goricu, Čolpin Bor i Galinik.
  • Zaovinsko jezero-Zborište: Ova ruta proteže se 17,5 kilometara i počinje kraj predivnog Zaovinskog jezera. Usputni pogledi na jezero sa viših tačaka su nezaboravni.

S obzirom da je u pitanju omiljena turistička destinacija, smeštaj na Tari izuzetno je bogat i raznovrstan. Na planini možete pronaći različite vrste smeštajnih jedinica, tako da svoj odmor možete provesti u smeštaju različite strukture, cene, kao i opremljenosti. Najpoznatiji hoteli na Tari su Omorika, Beli bor i Turist, a širom planine rsprostranjen je veliki broj privatnih apartmana, vila, vikendica i drugih neuobičajenijih smeštajnih jedinica.

Zlatar: Neponovljivi dah divljine

Čitavo područje oko Zlatara predstavlja mozaik neponovljivih lepota prirode. Planinom meandrira prelepa reka Uvac, koja u svojim nedrima skriva najveći pećinski kompleks u našoj zemlji. Mnogobrojna bisra prirodna i veštačka jezera dodatno ulepšavaju ovu sliku. Reski planinski vazduh, vidikovci koji su stekli svetsku slavu i bajkovita magija prirode: to su razlozi zbog kojih vredi prepustiti se planinskim rutama Zlatara.

  • Zlatar-Međanska reka-Mileševka: Dužina trase iznosi 27 kilometara. Ova tura vodi kroz neponovljivi kanjon reke Mileševke, posebno mesto koje svakako vredi posetiti bar jednom u životu.
  • Dulovina-Velika Krševa: Ova 18 kilometara dugačka trasa provešće vas kroz najlepše zlatarske livade.
  • Još jedna trim staza se nalazi u blizini hotela Centar Zlatar, ukupne dužine 1000 metara. Staza je opremljena sa propratnim elementima trim staze kao što su elementi za prepreke sa situacionim tablama, putokazi, kante za otpatke, kao i klupe za odmor.

Zlatar je predeo Srbije koji bi tek trebalo da napreduje i da se turistički razvija. Shodno tome, veliki broj smeštajnih jedinica nalazi se, pre svega, u okolini gradića Nove Varoši. Smeštaj Zlatar sastoji se od nekoliko hotela i dosta raznovrsnijeg izbora privatnih apartmana i seoskih domaćinstava. Lep izbor neuobičajenog smeštaja možete naći i na sve popularnijoj turističkoj destinaciji, reci Uvac.

Planinarske ture savršen su način da pobegnete iz grada i opustite se okruženi predelima prelepe prirode. Čist, blagotvorni vazduh, pogledi koji oduzimaju dah i satisfakcija nakon savladanog uspona stvaraju neponovljivu čar ovog vida turizma. A nema lepše prirode od planina zapadne Srbije.

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link