29. jul  2021. 10.36  →  19.42 | Izvor: RTV (Branislav Ugrinov)

Uspešno završen projekat "Unapređenje povezanosti Banata 2“

NOVI SAD -

Prekogranični projekat ’’Unapređenje povezanosti Banata 2“, kojim je, između ostalog, rehabilitovano 1,8 kilometara državnog puta Kikinda – Nakovo, postavljena solarna rasveta duž biciklističke staze od grada prema graničnom prelazu sa Rumunijom, ali i postavljen video nadzor, uspešno je okončan. Projekat je realizovan u okviru prekogranične saradnje sa Rumunijom i bio je vredan 1,3 miliona evra.

video icon

U okviru dvogodišnjeg prekograničnog projekta ’’Unapređenje povezanosti Banata 2“, rehabilitovan je put od Kikinde prema obližnjem Nakovu u dužini od 1,8 kilometara, potom je postavljeno 280 solarnih svetiljki duž biciklističke staze, od Kikinde do graničnog prelaza sa Rumunijom, koja je takođe rezultat prethodnog projekta, a ugrađen je i video nadzor.

kikinda,, asflatiranje,, putevi

’’Važno je da se saradnja nastavi, da se produbi, da i dalje jačaju odnosi svih regionalnih činilaca, da radimo i dalje na umrežavanju ideja i iskustava, a sve kako bi podigli kvalitet života svim građanima u regionu ’’,  kaže Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

Projekat vredan 1,3 miliona evra realizovali su JP „Putevi Srbije“, Grad Kikinda, Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj ’’Banat’’ i rumunska Opština Žombolj.

’’Od dve godine koliko je trajao projekat, mi smo godinu i po dana bili u kovidu, tako da ništa nije moglo da se radi, sve je bilo zatvoreno, nismo mogli normalno da sarađujemo, ali smo uspeli i zaista se nadam da ćemo i u narednom periodu dobiti još određenih sredstava kako bi nastavili ovako lepu i uspešnu saradnju’’, dodaje Milorad Martinov, predstavnik JP ‘’Putevi Srbije’’.

Sa druge strane granice, u okviru projekta, na teritoriji rumunske opštine Žombolj uređeno je 1.740 metara lokalnih puteva, a sređena su i parking mesta u zoni kod Železničke stanice. Od ukupnog budžeta sa rumunske strane, oko 80 odsto je izdvojeno za realizaciju infrastrukturnih radova.

’’Najvažniji cilj nam je da u okviru projekta poboljašmo infrastrukturu, tako da se ne zaustavljamo, radićemo na drugim oblastima takođe bitnim za kvalitetan život, mislim na kulturu, na sport i druge oblasti’’, smatra Adrijan Almažan, predstavnik projektnog tima opštine Žombolj.

granica,, prelaz,, nakovo

Granični prelaz Nakovo-Lunga trajno je otvoren novembra 2014. godine, a granicu na ovom mestu mogu da pređu putnička vozila, teretna vozila nosivosti do 3,5 tona, kao i kombi vozila sa maksimalno devet putnika. U saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, Grad Kikinda pokrenuo je inicijativu da prelaz radi 24 časa, uz mogućnost prelaza autobusa i svih teretnih vozila.

Tagovi