Kragujevcu treba još dosta do kolektivnog imuniteta 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Kragujevac još nije dosegao kolektivni imunitet. Broj vakcinisanih punoletnih građana je na proseku čitave Srbije 48,68 posto (75.107 sa prvom dozom i 72.421 revakcinisanih), ali samo kada je grad u pitanju.

U Šumadijskom okrugu je ova brojkamanja i iznosi 42,60 vakcinisanih i 40,95 posto revakcinisanih građana regije koja ima preko 280.000 stanovnika.

– Kragujevac još nije dostigao kolektivni imunitet. Sa preko 75.000 vakcinisanih građana i skoro 30 hiljada (tačno 27.205) osoba koje su preležale kovid blizu smo te granice ali je još nismo dostigli, izjavio je za Danas doktor Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac.

Po njemu, da bi se govorilo o kolektivnom imunitetu broj vakcinisanih građana i onih koji su preležali koronu mora da bude barem 75 posto.

Što se tiče epidemiološke situacije u Kragujevcu, ona je po mišljenju nadležnih relativno stabilna a broj novoobolelih poslednjih nedelja u Šumadijskom okrugu se kreće od nijednog do desetak pacijenata. Doktor Antić ističe da su gotovo dve trećine novoobolelih mlađe osobe koje se nisu vakcinisale.

Trenutno se u Kragujevcu koji ima oko 180 hiljada stanovnika u proseku dnevno vakciniše 110 osoba.

– To je brojka koja se ustalila u poslednje vreme i ne varira. Vakcinišu se građani koji su zakazali preko e-Uprave, kao i oni koji nisu. Na stanju imamo „sinofarm“ i „fajzer“ cepiva, kaže Danijela Petrović, portparolka kragujevačkog Doma zdravlja. Po njoj za kinesku i američku vakcinu postoji najveće interesovanje, dok ga nema za „astrazeneku“ a „sputnjik“ nije „na stanju“ već duže vreme.

U izolaciji na teritoriji Šumadijskog okruga je 81 osoba: 53 u Kragujevcu, po 12 lica u Aranđelovcu i Topoli, dvoje u Batočini i po jedna osoba u Kniću i Lapovu. Na lečenju od virusa kovid 19 u UKC Kragujevac na lečenju od kovida 19 nalazi se četvoro pacijenata i niko od njih nije na respiratoru. Prethodnog dana iz kragujevačkog Univerzitetskog kliničkog centra sa lečenja od korone otpušteno je četvoro pacijenata: dvoje iz Kragujevca i po jedan iz Knića i Čačka.

U Šumadijskom okrugu posle Kragujevca najveći stepen imunizacije ima Aranđelovac sa 32,27 posto građana (oko 14.000) koji su primili prvu dozu i 31,03 (13.458) revakcinisanih. Najmanji stepen vakcinacije je u opštini Rača gde je imunizovano 25,68 posto punoletnih žitelja ali se u njihovu „odbranu“ mora navesti podatak da u ovoj šumadijskoj varoši i njenoj okolini nije bilo ni jednog obolelog građana ili osobe u samoizolaciji već mesecima.

U Kragujevcu se vakcinacija odvija svakog dana u ambulantama Doma zdravlja gde je građanima na raspolaganju „sinofarm“ cepivo. Revakcinacija, kao i vakcinisanje cepivom svih ostalih proizvođača obavlja se u ambulanti broj četiri.

Sinofarm i Fajzer „omiljeni“

Što se vrste cepiva tiče Šumadinci i Kragujevčani su se naviše vakcinisali kineskom vakcinom skoro 76.000 zatim „fajzerom“ (više od 16.500). Vakcinom „sputnjik“ na ovom području cepljeno je nešto više od 10.000 građana (nje nema već duže vreme) a „astrazenekom“ 3.232 osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari