Biznis Privreda
Ekonomski forum u Skoplju okuplja više od 350 kompanija sa ZAPADNOG BALKANA: Vučić: "Ovo su velike stvari"

Ekonomski forum u Skoplju okuplja više od 350 kompanija sa ZAPADNOG BALKANA: Vučić: "Ovo su velike stvari"

Veliki regionalni ekonomski forum biće održan danas u Skoplju u okviru inicijative Mini Šengen, gde će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Forum okuplja i premijere Severne Makedonije i Albanije Zorana Zaeva i Edija Ramu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00

Vučiću je najpre uručena zahvalnica zbog donacija vakcina protiv koronavirusa Severnoj Makedoniji.

Foto: buducnostsrbijeav / Instagram

- Ovo što radimo mi u Skoplju, Tirani u Beogradu su velike stvari. Ako uspemo, biće to ogroman uspeh. U narednih godinu, dve najkasnije hoćemo da napravimo da kroz naše tri zemlje možemo da prolazimo bez granica, da kamioni koji voze iz Skoplja za Beograd prođu bez da ih iko išta pita, isto kao i kamioni koji idu iz Beograda u Tiranu - rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Naglasio je da tri zemlje treba da pokažu da "nisu više maloletne" i da ne moraju nikome da služe osim svojim zemljama i narodu.

Regionalni ekonomski forim u Skoplju okupiće oko 350 kompanija sa Zapadnog Balkana, a forum je jedinstvena prilika za poslovne sastanke privrednika u formatu B2B (biznis tu biznis).

Forum okuplja kompanije iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, ali i regionalne i evropske kompanije, kao i predstavnike vlada, finansijskih institucija, univerziteta, međunarodnih delegacija i asocijacija.

Održava se pod organizacijom privredne komore Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a danas će biti saopšteno novo ime ove regionalne inicijative i potpisaće se tri sporazuma za unapređenje saradnje u regionu.

To su:

  • Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na ZB
  • Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB
  • Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB.

Na početku ekonomskog foruma će se obratiti premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama. Nakon njihovog obraćanja uslediće obraćanje predsednika privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Posle diskusije sa predstavnicima privrede, Vučić, Zaev i Rama će potpisati tri pomenuta dokumenta i objaviti novi zvanični naziv i logo regionalne inicijative i obratiti se medijima.