Ubistvo zbog pokušaja krađe žene 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

O sukobu saplemenika romske zajednice zbog pokušaja krađe žene koji je imao smrtni epilog, pisao je list Mali žurnal pre 110 godina.

U blizini Uba, mesto Čučuge adresa je nemilog događaja o kojem nas obaveštava list Mali žurnal pre 110 godina.

Mesto Čučuge je područje naseljeno prilično velikim brojem Roma, među kojima je i Paja, koji je ostavivši ženu sa četvoro dece došao u Čučuge, gde je počeo zajednički život sa drugom ženom, svastikom Svetozara Minića.

Jednog dana kada je Svetozar bio na poslu Paja predloži Svetozarevoj svastici, ali i supruzi, da pobegnu u Austriju.

Ova vest brzo dođe do Svetozara nakon čega on napusti posao i pođe da spreči Pajin plan i zadrži svoju ženu kao i snajku, piše Mali žurnal.

Na putu do kuće svratio je do jednog seljaka od kog zatraži da mu da pušku, uz izgovor da mu je u kući besan pas kojeg mora da ubije, na šta mu seljak dade pušku napunjenu sečenim olovom i Svetozar se uputi kući.

Stigavši kući, pred istom zateče Paju, u kog zapuca, smrtno ga ranivši u stomak, navodi list.

Olovo iz puške Paji iskida sva creva i tako teško ranjenog komšije ga prevezoše u bolnicu u Ubu gde je podlegao zadobijenim povredama, a Svetozar se posle ovog događaja prijavi policiji uz izjavu da je gađao psa, a pogodio Paju.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari