Društvo

"Sunce" organizuje miting za lica s poteškoćama u razvoju: Atletikom do veće inkluzije

"Sunce" organizuje miting za lica s poteškoćama u razvoju: Atletikom do veće inkluzije
Foto: N.N. | "Sunce" organizuje miting za lica s poteškoćama u razvoju: Atletikom do veće inkluzije

BANJALUKA - Škola sporta za lica s poteškoćama u razvoju "Sunce" organizuje 22. avgusta od 16.30 po drugi put inkluzivni atletski miting pod nazivom "Sunce", koji će biti održan na Gradskom stadionu.

Filip Jovanović, direktor ove škole, u razgovoru za "Nezavisne" istakao je da ovaj događaj ima za cilj da promoviše sport i prava djece i lica s poteškoćama u razvoju.

"Inkluzivni atletski miting 'Sunce' pruža priliku, prostor i vrijeme licima s poteškoćama u razvoju da pokažu svoje sposobnosti i vještine u najboljem svjetlu uz istovremeno druženje i zabavu", naglasio je Jovanović.

Prema njegovim riječima, pozvali su sve zainteresovane klubove, udruženja i ustanove da svojim učešćem upriliče ovaj događaj, a sugrađane da dođu i podrže sportiste.

"Ono što je veoma važno jeste da su učešće u inkluzivnom atletskom mitingu i ulaz na stadion besplatni za sve", naveo je Jovanović.

Istakao je da je jedan od ciljeva da se okupi što veći broj osoba s poteškoćama u razvoju i pokažu ono za šta su vrijedno trenirali.

"Miting se prvenstveno organizuje kako bi okupio što više osoba s poteškoćama u razvoju da se druže i zabavljaju. Inkluzija je na prvom mjestu, a rezultat na drugom, tako da su svi dobrodošli", pojasnio je Jovanović.

Istakao je da na Gradskom stadionu očekuje veliki broj takmičara, ne samo s područja grada, nego iz cijele Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

"Želja je da dođe što veći broj sugrađana i podrži miting jer to djeci i omladini puno znači, daje im veću motivaciju. Uz podršku Specijalne olimpijade u BiH smo i prošle godine organizovali ovaj atletski miting i hoćemo da on postane tradicija", rekao je Jovanović.

Na drugom inkluzivnom atletskom mitingu "Sunce" takmičari će biti podijeljeni u tri kategorije, i to na takmičare s lakim, srednjim ili umjerenim i težim mentalnim poteškoćama.

"Planirana su takmičenja u trčanju, i to različite distance, zatim bacanje vorteksa, skokovi udalj i skokovi udalj iz mjesta. Prošle godine smo zbog epidemioloških mjera morali ograničiti broj učesnika na 50, a ove se nadamo da neće biti nikakvih ograničenja kako bi broj takmičara, ali i navijača na stadionu bio puno veći u odnosu na prethodnu godinu", rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije