ISPOVEST ŽENE KOJA JE RODILA DEVETORKE Za bebe nam svakog dana treba šest litara mleka i sto pelena
Foto: AP

JEDNA JE MAMA

ISPOVEST ŽENE KOJA JE RODILA DEVETORKE Za bebe nam svakog dana treba šest litara mleka i sto pelena

Planeta -

Ispovest Halima Sise (26) koja se 5. maja porodila carskim rezom na klinici u Kazablanki, gde se njeni mališani i dalje nalaze, sve dok ne ojačaju

Bebe su u inkubatoru Dok ne ojačaju, ostaće u bolnici
Bebe su u inkubatoru Dok ne ojačaju, ostaće u bolnicifoto: AP

- Izgledalo je kao da iz mene izlazi nepregledna kolona beba - priseća se porođaja Halima Sise (26) iz Malija, koja je 5. maja na klinici u Kazablanki (Maroko) rodila devetorke! To je svetski rekord po broju rođenih beba, a ponosna majka u ispovesti za Dejli mejl kaže da je očekivala sedmorke.

Pet devojčica

- Na ultrazvuku pred porođaj doktori su mi rekli da nosim sedmorke. Kada su mi rekli da ću roditi devet beba, nisam mogla da verujem, bila sam u šoku - tvrdi Sise.

Otac kod dece - Ostao sam bez reči kada sam ih video

Otac devetorki Kader Arbi je tek dva meseca posle porođaja prvi put video decu zbog restrikcija u putovanjima usled koronavirusa. - Bio je to neverovatan osećaj. Zahvalan sam bogu da su sve bebe preživele i da one napreduju, kao i na tome što se Halima dobro oseća. Kada sam ih video, ostao sam bez reči, bilo mi je vrlo teško da sve to podnesem - rekao je Arbi i dodao: - Definitivno ćemo morati da proširimo kuću jer u ovoj gde smo sad nema dovoljno mesta za sve. Halima i njen suprug već imaju jednu ćerku Sudu, koja ima skoro tri godine.

Porođaj je izvršen carskim rezom, sve bebe, pet devojčica i četiri dečaka, bile su teške između 500 grama i jednog kilograma. One su odmah po rođenju prebačene u inkubator, gde se i danas nalaze i ostaće na klinici sve dok dovoljno ne ojačaju. - Sestra me je držala za ruku tokom porođaja. Razmišljala sam o tome ko će mi pomoći sa njima - dodaje mama.

Oboren rekord

- Porođaj carskim rezom je trajao 20 minuta

- U porođaju je učestvovao devetočlani tim

- O bebama i mami na klinici brine tim od 35 stručnjaka

- Rekord je ranije držala Nađa Sejlemen (SAD), koja je 2009. rodila osmorke

Njen suprug Kader Arbi (35) mornar je u mornarici Malija. Zbog restrikcija vezanih za koronavirus on nije putovao sa suprugom u Maroko. Bebe je video tek 9. jula u bolnici, i to nakon što je prošao karantin. Dečaci su nazvani Muhamed, Bah, El Hadži i Umar, a devojčice Hava, Adama, Fatuma, Umu i Kadidija. Halima insistira da su bebe začete prirodnim putem. Mališani će još najmanje dva meseca morati da ostanu u bolnici. Račun za porođaj i njihov boravak u bolnici iznosiće preko milion evra, a vlada Malija se obavezala da će pokriti sve troškove.

Mnogo posla

- Za devetorke nam svakog dana treba šest litara mleka i sto pelena. Bebe su još u inkubatoru i doktori i sestre ih prate pažljivo. Sa mnom su dva puta dnevno po pola sata. Još nemam snage da se brinem u potpunosti o njima. Rađanje jednog deteta je dovoljno teško, ali imati devet je nezamislivo. Zapanjujuća je količina posla koji je uključen u brigu o njima. Zahvalna sam medicinskom timu koji radi sav naporan posao i vladi Malija što je ovo finansirala. Videćemo šta će biti u budućnosti. Možda bude još beba - kaže mama. Doktori tvrde da je porođaj bio vrlo naporan. Njen stomak je bio težak gotovo 30 kilograma i Halima je umalo preminula usled gubitka velike količine krvi. Doktori su joj davali 50 odsto šansi da preživi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track