28. jul  2021. 19.39  | Izvor: RTV (Aleksandra Aleksandrović)

Žene iz Kisača prisustvovale radionici na temu ranog otkrivanja karcinoma dojke

KISAČ -

Prevencija je jedno od najvažnijih oružja za sprečavanje teških bolesti, pre svega malignih oboljenja. Upravo iz tog razloga, 20 žena iz Kisača prisustvovalo je edukativnoj radionici na temu prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke, a održana je u kisačkom Slovačkom domu.

video icon

U proseku, jedna od osam žena će u svom životu razviti rak dojke. Oko dve trećine žena sa rakom dojke ima 55 ili više godina. Većina ostalih je između 35 i 54 godine.

rak dojke jpg

Na sreću, rak dojke je u velikom broju slučajeva izlečiv ako se otkrije u ranoj fazi. To je bila tema radionice koju je sprovela Ekumenska humanitarna organizacija.

"Puno stvari sam saznala koje do sada nisam znala u vezi kancera, kako se ponašati, šta jesti i još neke druge aspekte. Bitno je to što je doktorka rekla, da treba pre svega prevencija i da odlazim na preglede da se kasnije ne bi zakomplikovalo. Kad je kancer u kasnijoj fazi, onda je mnogo teže", kaže Ana Leginj.

"Na kontrole gledam da idem jednom godišnje barem redovno, i za dojke i kad me pozovu, ali obično samu sebe forsiram jer lekari ne šalju", dodaje Milinka Šuster.

Radionica je bila namenjena ženama ruralnih područja Vojvodine.

"Smatramo da je jako bitno da održavamo ove radionice – motivacione radionice koje treba da podstiču žene na to da obrate pažnju na sebe, na svoje zdravlje, i pre svega da razluče šta je to na šta treba da obrate pažnju, šta treba da ih brine, a šta možda ne. Odnosno, da nekako raspršimo te zablude i mitove o malignim bolestima i da prosto budu motivisane da same nešto preduzmu", objašnjava Marija Parnicki iz Ekumenske humanitarne organizacije.

Prevencija smanjuje stopu smrtnosti od karcinoma dojke za 30 odsto. Preporučene mere za prevenciju raka dojke jesu mesečni samopregledi dojki, klinički pregledi jednom godišnje, a preporučuje se i bazična, odnosno prva mamografija između 40. i 45. godine života.