Vlada Hrvatske novcem podržala izgradnju 'Hrvatske kuće' u Subotici 1Foto: Wikipedia/Suradnik1

Vlada Hrvatske je odlučila da sa dodatnih dva miliona kuna (266.000 evra) ku podrži izgradnju „Hrvatske kuće“ u Subotici i „kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Srbiji“, saopštilo je danas Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji.

Kamen temeljac za izgradnju „Hrvatske kuće“, u kojoj će biti Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) i Novinsko-izdvačaka ustanova „Hrvatska riječ“, svečano je položen 28. aprila.

Nvac za izgradnju će biti upućen posredstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (SDU), koji, kako je objavilo HNV, „takođe pruža snažnu podršku ovom kapitalnom projektu hrvatske zajednice“.

Time je, piše u saopštenju, osiguran nastavak započetih radova na objektu u kojem će se nalaziti dve krovne ustanove Hrvata u Srbiji.

Zahvaljujući pomoći SDU, kupljeno je građevinsko zemljište pored zgrade u kojoj su sada te dve hrvatske ustanove, i stavljeno na raspolaganje hrvatskoj zajednici za buduće potrebe.

Potom je obezbeđeno 1,3 miliona kuna (173.000 evra) za izgradnju podruma i prvog sprata, što je obeleženo 28. aprila.

Kako navodi HNV, poslednjim zaključkom Vlade Hrvatske osigurana su sredstva za nastavak izgradnje, pa se očekuje da spoljni građevinski radovi budu završeni do kraja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari