Dostupni linkovi

Vulin: Srbija podržava samostalne odluke Kube


Sastanak ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina i ambasadora Kube u Srbiji Gustava Trista del Tode, Beograd, 28. juli 2021.
Sastanak ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina i ambasadora Kube u Srbiji Gustava Trista del Tode, Beograd, 28. juli 2021.

Srbija podržava pravo Kube da samostalno donosi odluke i uređuje sopstvenu politiku bez mešanja drugih u njena unutrašnja pitanja, izjavio je Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Vulin je 28. jula u Beogradu preneo ambasadoru Kube Gustavu Trista del Todu da Srbija vidi Kubu kao iskrenog prijatelja i saveznika.

“Ministar Vulin zahvalio je na podršci koju Kuba pruža očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na tome što ne priznaje nezavisnot Kosova”, saopštio je MUP Srbije.

Dodaje se da je Vulin ambasadoru zahvalio na podršci Kube u sprečavanju prijema Kosova u Interpol što je, kako je ocenio, od velikog značaja za Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U saopštenju je prenet stav ambasadora Trista del Toda i Vuklina da bi trebalo pojačati saradnju Kube i Srbije u oblasti unutrašnjih poslova, na operativnom i strateškom nivou.

“Ambasador je zahvalio ministru i pripadnicima MUP-a koji rade na obezbeđenju Ambasade Kube u Beogradu na visokom stepenu profesionalizma", navodi se u saopštenju.

U Beogradu je u blizini kubanske ambasade 20. jula održan protest solidarnosti sa stanovnicima te karipske zemlje koji su nekoliko dana protestovali nezadovoljni životnim standardom. Prethodno su 17. jula na istom mestu članovi Nove komunističke partije Jugoslavije i Saveza komunističke omladine na svom sklupu izrazili solidarnost sa Kubom.

Građani Kube izašli su 11. jula na proteste protiv vlasti širom zemlje nezadovoljni zbog nestašice hrane i lekova, povećanja cena i vladinog postupanja tokom pandemije korona virusa. Jedan od zahteva koji su imali bio je da putnici koji stižu na Kubu donose zalihe bez plaćanja carine. Tokom višednevnih protesta stotine ljudi uhapšeno, a kubanske vlasti saopštile su da je jedna osoba poginula u neredima. Poslednje demonstracije pre ovih na Kubi su održane pre skoro 30 godina.

Predsednik Kube Migel Dias-Kanel za proteste je okrivio ekonomske sankcije Sjedinjenih Američkih Država. Sankcije Vašingtona protiv kubanskog ministra odbrane Alvara Lopesa Mijere i specijalne jedinice kubanskog Ministarstva unutrašnjih poslova zbog gušenja julskog protesta zvanična Havana ocenila je kao neosnovane.

„Za Sjedinjene Američke Države najbolje je da se bave policijskom represijom i nasiljem na svojoj teritoriji“, poručila je Kuba povodom najave restrikcija 23. jula. Šef kubanske diplomatije Bruno Rodriges saopštio je da sankcije Vlade SAD protiv Lopesa Mijere i Specijalne brigade odbacuje kao, kako je rekao, neosnovane i klevetničke.

Američki predsednik Džozef Bajden prethodno je izjavio da su nove sankcije Kubi zbog suzbijanja protesta samo početak američkih restrikcija za tu ostrvsku državu.

XS
SM
MD
LG