IZAZIVAO NEVOLJU: Kineski milijarder osuđen na 18 godina zatvora zbog ometanja rada državnih organa
Foto: NOEL CELIS / AFP / Profimedia

kritikovao vlast

IZAZIVAO NEVOLJU: Kineski milijarder osuđen na 18 godina zatvora zbog ometanja rada državnih organa

Planeta -

Sun Davu, kineski milijarder, svinjar i poljoprivredni mogul osuđen je posle višenedeljnog tajnog ispitivanja na 18 godina zatvora i novčano kažnjen sa 3,1 miliona juana zbog čitavog niza zločina protiv države, uključujući i "izazivanja nevolja".

Sud u gradu Gaobeidijan, u blizini Pekinga presudio je da je Sun kriv za čitav niz zločina uključujući "okupljanje mase da napadne državne organe", "ometanja državne administracije" i "sukobljavanja i izazivanja nevolje", prenosi Gardijan.

Sun je istaknuti pristalica kineskih političkih disidenata i uhapšen je 11. novembra zajedno sa više od 20 drugih osoba, uključujući njegovu suprugu, dva sina i snaje.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da je progon Suna očigledna posledica njegove podrške disidentima.

Sun (67) je bivši svinjar koji je osnovao poljoprivrednu grupu Davu. Kompanija vredna više milijardi dolara ima oko 9000 zaposlenih i čitav jedan, namenski izgrašen grad koji Sun vodi na principima jednakosti, gde stanovnici imaju besplatnu ili vrlo povoljnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i zabavne aktivnosti.

U početku, Suna je vlad podržavala i bio je i lokalni predstavnik u skupštini, ali je zbog bliskosti sa aktivistima i disidentima pao u nemilost.

Kina se poslednjih meseci "obrušila" na privatnike i preduzetnike i mnoge velike tehnološke firme su istraživane i njihovi direktori ispitivani i naterani da smanje obim posla. Mnogi od njih su i novčano kažnjeni, uključujući Džeka Ma i njegovu Alibaba grupu.

Bivši mogul u svetu nekretnina Ren Žikijang, koji je kritikovao reagovanje vlasti na pandemiju korone u eseju objavljenom onlajn, osuđen je na 18 godina zatvora pod optužbom za korupciju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track