Policajci o napadu na Kongres SAD: Bili smo prebijani i vređani na rasnoj osnovi 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Policajac Akvilin Gonel koji je branio Kapitol hil tokom nereda pristalica bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa 6. januara je rekao da se tada bojao da će ga pregaziti masa.

„Evo kako ću umreti“, rekao je u suzama Gonel Kongresnom odboru, pošto je otvorena istraga o napadu na Kongres. Drugi policajac Hari Dan, inače Afroamerikanac, rekao je da je maltretiran na rasnoj osnovi.

Od napada na Kapitol, u kojem je ubijeno petoro ljudi, uključujući jednog policajca, uhapšeno je najmanje 535 ljudi, piše BBC. Tužioci su do sada samo u nekoliko slučajeva dokazali krivicu.

Istragu u Izabranom odboru Predstavničkog doma Kongresa SAD vode gotovo u potpunosti demokrate, nakon što je većina republikanaca bojkotovala ovaj postupak.

Međutim, dvoje republikanaca Liz Čejni i Adam Kinzinger su se ipak pridružili istrazi. „Ako se oni koji stoje iza nereda ne pozovu na odgovornost, to će ostati rak-rana naše ustavne republike“, rekla je Čejni u utorak nakon što je počelo saslušanje.

Kinzinger, jedan od republikanaca koji je glasao za opoziv Trampa zbog njegove uloge u neredima, je rekao da „i dalje ne znamo tačno šta se dogodilo i zašto“.

„Zato što mnogi u mojoj partiji se prema ovome odnose kao prema još jednoj partijskoj borbi. To je toksično i štetno za policajce i njihove porodice“, rekao je.

Devetočlani odbor je formiran nakon što su se republikanci usprotivili nezavisnoj komisiji kakva je bila oformljena za istragu o napadima 11. septembra 2001.

Očekuje se da panel koji ima ovlašćenje i da poziva svedoke istraži okolnosti koje su dovele do nereda, kao i zašto su tela zadužena za sprovođenje i poštovanje zakona bila tako loše pripremljena.

Četvoro policajaca je u utorak pred Kongresnim odborom reklo da su ih napali i pretukli izgrednici koji su 6. januara došli na Kapitol da pokuše da spreče Kongres da zvanično proglasi pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Gonel je atmosferu na Kapitolu od 6. januara opisao kao „srednjovekovno bojište“.

Kako je preneo BBC, u suzama je rekao da kada se vratio kući, odgurnuo je suprugu od sebe jer mu je uniforma bila natopljena hemijskim nadražajnim sredstvima.

Veteran rata u Iraku je kritikovao republikance zbog, kako je rekao, „njihovog konstantnog pokušaja“ da „ignorišu ili unište istinu“ o tom danu.

Kada ga je Čejnijeva pitala da prokomentariše Trampovu tvrdnju da je to bila „veoma ljupka masa“, Gonel je odbrusio da se „još uvek oporavlja od tih zagrljaja i poljubaca“.

„Ako su to bili zagrljaji i poljupci, svi treba da odemo kod njega kući i uradimo isto njemu.“

Kasnije je, međutim, rekao da nije mislio da bilo ko treba da ide kod Trampa kući i izvinio se zbog „ispada“.

Dan je naveo da je pred nekoliko učesnika protesta rekao da je glasao za Bajdena.

„Je l’ se moj glas ne računa? Jesam li ja niko?“ rekao im je nakon što su oni izneli pogrešnu tvrdnju da su izbori lažirani.

„To je izazvalo bujicu epiteta po rasnoj osnovi“, naveo je Dan.

„Jedna žena u roze MAGA majici (Make America Great Again – Učinite Ameriku ponovo velikom) je vikala:’Čujete momci, ovaj …(pogrdna reč) je glasao za Džoa Bajdena!’ Niko me nikada nije nazvao tako dok sam nosio policijsku uniformu.“

Policajac Majkl Fenon je rekao da su ga odvukli u masu, pretukli i da je više puta bio omamljen elektrošokerom.

Kako je naveo, čuo je skandiranje „ubij ga njegovim oružjem“. Strahujući za život, molio je izgrednike da ga puste i rekao im da ima decu.

U jednom trenutku tokom svedočenja je udario pesnicom o sto i optužio pojedine republikance da su „sramno“ ravnodušni i da su prekršili zakletve koje su dali prilikom stupanja na dužnost.

Dan je rekao da je uvrede na rasnoj osnovi shvatio tek nekoliko dana kasnije.

„Tog dana sam nastojao samo da preživim i otišao sam kući. Kada sam bio u stanju da razmislim o njima (uvredama), bilo je baš emotivno. Činjenica da živimo u ovakvoj zemlji gde vas napadaju zbog boje vaše kože bila je tako obeshrabrujuća i razočaravajuća. Samo da vas povrede. Te reči su oružje“, rekao je Dan.

Kako piše BBC, policajcu Denijelu Hodžisu se podrhtavale usne dok je pokazivao video-snimak na kojem se vidi kako je zarobljen na vratima koja su razvalili izgrednici, koje je tokom svog svedočenja više puta nazvao „teroristima“.

„Konstantno u konfuziji, više puta sam video zastavu s tankom plavom linijom, simbol podrške policije, dok su teroristi nastavili da ignorišu naše komande i napadaju nas“, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari