Dostupni linkovi

Kremlj: Bidenova ocjena Rusija ima samo naftu i nuklearno oružje pogrešna


Radnici na grilištu gasovoda Sjeverni tok 2, u blizini grada Kingisepp, Lenjingradska oblast, Rusija, 5. juna 2019.
Radnici na grilištu gasovoda Sjeverni tok 2, u blizini grada Kingisepp, Lenjingradska oblast, Rusija, 5. juna 2019.

Ocjena američkog predsjednika Joea Bidena da Rusija posjeduje samo nuklearno oružje i naftu je pogrešna i odaje nedostatak znanja o ovoj zemlji, saopćio je Kremlj u srijedu.

Biden je to izjavio u utorak tokom govora u kojem je upozorio da bi, ako Sjedinjene Države završe u "pravom oružanom ratu" s "velikom silom", to mogao biti rezultat značajnog cyber napada na zemlju, ističući ono što Washington vidi kao rastuće prijetnje koje predstavljaju Rusija i Kina.

Biden se pohvalio da su američke obavještajne službe superiornije od svojih ruskih kolega i rekao da Putin ima “pravi problem".

"… on je na vrhu ekonomije koja ima nuklearno oružje i naftne bušotine i ništa drugo. Ništa drugo. Njihova je ekonomija, šta? Osma najmanja u svijetu sada, najveća u svijetu? Zna da je u stvarnom problemu, što ga čini još opasnijim, prema mom mišljenju", rekao je Biden.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da izgleda kao da je Biden, koji je ovo izjavio prilikom posjete Uredu direktora nacionalne obavještajne službe (ODNI), skrojio svoju poruku za obavještajnu zajednicu svoje zemlje i želio ostaviti utisak.

Peskov je rekao da su Sjedinjene Države protivnik Rusije iako su u toku napori za normalizaciju odnosa. Visoki američki i ruski zvaničnici počeli su u srijedu razgovore o strateškoj nuklearnoj stabilnosti.

Peskov je također odbacio Bidenove navode da se Rusija već umiješala u lokalne izbore u Sjedinjenim Državama 2022. godine.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG