Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:02, 28. 7. 2021.

| Društvo

Sve više obeleženih biciklističkih staza u Nišu, na neke se građani već žale

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
prelaz za bicikliste
Građani ukazuju na to da ivičnjaci nisu u ravni sa stazom; foto: T. R.

“Ležeći policajac za bicikliste, da ne jure” - tako Nišlije opisuju ivičnjake koji “vire” iz novih biciklističkih staza i prelaza duž Bulevara Nemanjića. Pitaju nadležne da li su ovakve staze bezbedne za vožnju bicikla. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski poručuje građanima da budu strpljivi, dok iz Direkcije za izgradnju grada kažu da će ove probleme rešiti do kraja godine.

Rekonstrukcija staze na Bulevaru Nemanjića počela je u maju ove godine, a sada je ona i obeležena belom i crvenom farbom. Iscrtani su i biciklistički prelazi na Bulevaru u blizini Trošarinske pijace - na raskrsnicama sa ulicama Milenka Hadžića i Branka Miljkovića.

staza za bicikliste Nišlijama nove staze liče na tepih; foto: T. R.Međutim, građani ukazuju na to da ivičnjaci na ovim prelazima nisu u ravni sa stazom i pitaju da li će ostati tako.

Baš lepo, kao tepih. Treba odmah da otvore i neku ortopedsku ambulantu u blizini. Ivičnjak se zbog jake crvene boje stopio sa ostatkom staze i samo se čeka ko će prvi da padne i slomi vrat ovde - neki su od komentara na društvenim mrežama.

Svi problemi sa stazama biće rešeni do kraja godine, kaže izvršni diektor Direkcije za izgradnju grada Zoran Prokić. Prema njegovim rečima, svi propisi koje je potrebno ispuniti da bi staza bila u funkciji biće ispoštovani.

Sve popravke na biciklističkim stazama Direkcija će obaviti u saradnji sa JKP Parking servis, tako da neće biti nikakvih problema i ispoštovaćemo sve propise koji su potrebni da se biciklistička staza pusti u funkciju. Ako imamo nekih problemčića mi ih rešavamo odmah na terenu - navodi Prokić.

staza za bicikliste Gradonačelnica poručila biciklistima da budu strpljivi; foto: T. R.Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da su građani prethodnih dana imali pritužbe na nove biciklističke staze i poručuje im da mogu da ukazuju na propuste, ali da budu strpljivi.

Mogu da ukazuju na određene propuste koji se urade na terenu, ali neka budu strpljivi u smislu - ne sad i odmah sve odjednom. Bilo je prethodnih dana pritužbi da biciklističke staze nisu urađene kvalitetno, ali jednostavno se radi faza po faza - objašnjava Sotirovski.

Akciju rekonstrukcije biciklističkih staza pokrenuo je konkurs za dodelu bicikla koji je gradonačelnica najavila u martu ove godine. Početkom marta na sednici Gradskog veća najavljeno je da će za kupovinu bicikla biti izdvojeno 5 miliona dinara, umesto za nabavku auto-sedišta.

Kada će konkurs biti raspisan, gradonačenica još nije precizirala, ali kaže da se očekuje vrlo brzo.

staza za bicikliste Najavljeni i punktovi za iznajmljivanje bicikla; foto: T. R.Takođe, istakla je da će Grad napraviti i nekoliko punktova za iznajmljivanje bicikla, a novac je za to, tvrdi, već opredeljen.

Došli smo na ideju da napravimo i nekoliko punktova za takozvani “rent a bike”, kako bi ljudi koji možda nemaju novac da kupe bicikl, a vole vožnju biciklom, mogli besplatno da ga iznajme. Zašto da u narednim godinama možda ne razmišljamo i o električnim trotinetima i nekim drugim prevoznim sredstvima, ne samo o automobilima, kako bismo maksimalno zaštitili životnu sredinu i smanjili broj vozila na ulicama - navodi Sotirovski.

Na parkiralištu “Čair” i sada građani mogu da pozajme dva bicikla i koriste ih dok su im kola na parkingu, a prema rečima gradonačelnice novih nekoliko punktova mogu se očekivati do kraja godine.

Podsetimo, 2017. godine je tadašnji većnik Igor Vojinović rekao da u Nišu postoji oko 10 kilometara građevinski uređenih i saobraćajnom signalizacijom obeleženih biciklističkih staza. Prema poslednjim podacima, staza ima na Bulevaru Nemanjića, Bulevaru Cara Konstantina i Somborskom bulevaru.

Danas su nastavljeni radovi na trotoaru i biciklističkoj stazi na potezu od Bulevara Cara Konstantina prema Niškoj Banji, koje finansira JP Putevi Srbije, a koji su započeti još 2016. godine u predizbornoj kampanji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ČEDO MIRA

    10:09 // 1. 8. 2021.

    SRAM VAS BILO,I VAS GRADONAČELNICE, I VAS IZ DIREKCIJE I VAS ZALUTALA PREDSEDNICE G.O. PANTELEJ, DA NEZNATE DA POSTOJI I BICIKLISTIČKA STAZA OD "STOP ŠOPA" PREKO BULEVARA MEDIJANA PA MATEJEVAČKOG PUTA DO ULASKA U ČALIJE. DA SRAM VAS BILO, ZBOG VAŠE NEODGOVORNOSTI, ZBOG NEZNANJA I NEMARA. TU SE VOZE I PARKIRAJU AUTOMOBILI VAŠIH BAHATIH ČLANOVA KOJI UGROŽAVAJU ŽIVOTE DECE I LJUDI. SRAM VAS BILO!!

  • Nikola

    14:35 // 29. 7. 2021.

    Da bi biciklizam postao popularan u Nišu kao što je popularan u drugim gradovima širom Evrope, potrebno je, pre svega, izgraditi više biciklističkih s

  • kamenko

    07:36 // 29. 7. 2021.

    Možda bi trebalo dati gradskim ocima dvojku, za trud za inicijativu za obećanja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: