“Pucnji u Marseju” na festivalu u Herceg Novom 1Foto promo

U okviru glavnog programa 34. festivala Herceg Novi – Montenegro film, koji će od 1. do 7. avgusta u svim selekcijama prikazati više od 50 ostvarenja, među naslovima koji će imati svetsku premijeru su i “Pucnji u Marseju” našeg reditelja i scenariste Gordana Matića.

Reč je o “rekonstruisanoj”, igranoj verziji tragičnog događaja, ubistvu kralja Aleksandra Karađorđevića 9. oktobra 1934. godine u Marseju, koja, prema Matićevim rečima, baca novo svetlo na ovu stranicu naše istorije.

– „Pucnji u Marseju“ prate sudski proces teroristima koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, glavnog atentatora na Aleksandra od Jugoslavije, i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua. Glavni junaci su tužioci, advokati, sudije, optuženi i svedoci samog događaja, čiji je atentator bio Vlado Černozemski, pripadnik VMRO. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju, koje nije dalo odgovor ko je, zapravo, stajao iza ubistva – kaže Matić, podsećajući da je tokom promena koje su se dešavale u Evropi, pozadina celog sudskog procesa bila tajnovita i dirigovana, kako od samog vrha francuske, tako i nove jugoslovenske vlasti.

Pored igrane rekonstrukcije onoga što se odigralo na suđenju i odabrane arhivske građe, kao dramaturški važan element ovaj film ima pseudo-dokumantarne delove u kojima akteri događaja iz 1934, koji govoreći direktno u kameru, objašnjavaju atmosferu vremena i saznanja do kojih su naknadno došli. Ova ne svakidašnja struktura filma otvorila je brojne mogućnosti da što detaljnije prikažemo šta se zaista dogodilo tog sudbnosnog dana i kasnije tokom istrage – ističe Matić.

Likove glavnih junaka igraju: Tihomir Stanić, Vladimir Aleksić, Svetozar Cvetković, Gordan Kičić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Nikola Milojević, Vladan Živković, David Tasić Daf, Marko Marković, a u autorskoj ekipi filma su i Vladimir Andrić, koji sa Matićem potpisuje scenario, direktor fotografije Dušan Ivanović, montažer Aleksandar Popović, scenograf Nenad Marković, kostimografkinja Dragica Laušević i kompozitor Marko Matović.

“Pucnji u Marseju” pred publiku na Kanli Kuli stižu 5. avgusta, a posle ove svetske premijere i na još nekoliko letnjih festivala u regionu, dok je domaća premijera zakazana na Festivalu u Nišu. Početak bioskopske distribicije filma planiran je u oktobru, na godišnjicu atentata.

Filmovi Darka Bajića, Ivana Ikića…

U glavnoj selekciji dugometražnog igranog filma, na Kanli Kuli će biti prikazana i naša ostvarenja „Oaza“ Ivana Ikića, i „U ime naroda“ Darka Bajića, koja su dobila brojna priznanja na svetskim, regionalnim i domaćim festivalima, kao i brojni studentski filmovi iz Srbije.
Hercegnovski festival ponudio je publici i program Jugoslovenski filmski klasici, sa ostvarenjima kultnih reditelja, Živka Nikolića i Zdravka Velimirovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari