Da li znate kakvo mleko pijete?

by | jul 28, 2021
imlek mleko

Poznato je da su mlečni proizvodi jedna od osnovnih životnih namirnica. Zahvaljujući svom bogatom sadržaju vitamina, minerala i proteina, mleko je jedan od ključnih faktora u pravilnom razvoju kostiju, izgradnji koštane mase, očuvanju zdravih zuba i pravilnom funkcionisanju celokupnog organizma.

Iz tog razloga ne treba da čudi podatak da je vekovima zastupljeno u svakodnevnoj ishrani.

Međutim, da bismo bili sigurni da konzumiramo mleko proverenog kvaliteta sa očuvanim visokim sadržajem vrednih nutrijenata, potrebno je da ove proizvode kupujemo od proverenog proizvođača čija duga tradicija i inovativni načini proizvodnje garantuju kvalitet.

A kako to da znamo?

Prilikom kupovine ove namirnice, treba da imate na umu sledeće važne kriterijume: provereno domaće poreklo, odnos cene i kvaliteta i da li je proizvod u ambalaži koja čuva svežinu i vitamine u mleku.

Jedan od dobrih primera na našem tržištu jeste kompanija Imlek koja sarađuje sa više od 4.000 domaćih farmera, zahvaljujući čemu je dobila žig Čuvarkuće od strane Privredne komore Srbije, koji potvrđuje kvalitet i domaće poreklo proizvoda.

Imlek, regionalni lider na tržištu mleka i mlečnih proizvoda, konstantno ulaže svoje resurse u razvoj porodičnih farmi, te godinama unazad daje novčane pozajmice bez kamate i ustupa na korišćenje poljoprivrednu mehanizaciju farmerima, sa ciljem proširenja i jačanja postojeće saradnje, čime se stiču uslovi za osnaživanje domaćih poljoprivrednih gazdinstava, razvijanje stočarstva i veći prinos mleka. Kada je reč o otkupnoj ceni mleka, ona se formira prema kvalitetu sirovine, što ima za cilj podizanje ukupnog kvaliteta istog na tržištu. Ovo poslednje je prilično značajno jer se na taj način podstiču farmeri da isporuče proizvode najvišeg kvaliteta.

Inovativna i bezbedna ambalaža

Ne zanemarujući ulogu pakovanja u očuvanju svežine i hranljivih sastojaka ove nutritivne namirnice, Imlek koristi inovativnu i najbezbedniju ambalažu koja postoji na tržištu Srbije i koja je prema svim svetskim standardima. U ovoj kompaniji, svaki deo procesa detaljno je isplaniran, pa se tako i transportu poklanja velika pažnja i odvija se u kompletno zatvorenom hladnom lancu koji je presudan za očuvanje kvaliteta i svežine.

Pored eksterne kontrole kvaliteta proizvoda koju obavljaju republička veterinarska inspekcija i eksterne laboratorije za ispitivanje kvaliteta, Imlek poseduje i striktnu internu kontrolu kvaliteta koja se sprovodi po preuzimanju sirovine od farmera, zatim nakon prijema u mlekaru, a potom i u finalnoj fazi proizvodnje. Podatak da se više desetina hiljada različitih analiza mleka i gotovih proizvoda godišnje nasumično ispita u samoj kompaniji, a sve sa ciljem da se ispune najviši kriterijumi bezbednosti hrane, ukazuje na to koliko Imlek brine o bezbednosti i kontroli svojih proizvoda.

Tradicija duža od šest decenija, stručni kadrovi, savremena tehnologija, mnogobrojne nagrade i priznanja za kvalitet čine Imlek liderom na tržištu, kako u Srbiji, tako i u regionu. Zato, kada je u pitanju naše i zdravlje naše porodice, treba biti posebno obazriv i birati isključivo proverene proizvode. Samo na taj način ćemo biti sigurni da smo uneli u organizam sve neophodne vitamine i hranljive sastojke, potrebne za pravilan razvoj i pravilno funkcionisanje celog organizma.

Galina Zhigalova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images