U BiH od danas zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca

Region 28. jul 202109:51 0 komentara
N1

Negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca od danas je u Bosni i Hercegovini zabranjeno zakonom, a onima koji ga prekše prete kazne zatvora.

Odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka o dopuni Krivičnog zakona BiH objavljena je u utorak u Službenom glasniku BiH, što znači da nove odredbe stupaju na snagu već danas.

Incko je 23. jula je objavio da je iskoristio Bonska ovlašćenja i nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Povezane vesti:

Zakonske odredbe koje stupaju na snagu glase:

– Ko javno podstrekava na nasilje ili mržnju usmerenu protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, veroispovest, poreklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja kazneno delo iz stavke (1) ovog člana, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine”, navodi se u Odluci.

– Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

– Ako je kazneno delo počinjeno na način kojim se može poremetiti javni red i mir ili je preteće, zlostavljajuće ili uvredljivo, počinitelj će se kazniti zatvorom od najmanje tri godine.

– Ko dodeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što je ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, opština ili grad, naselje i naseljeno mesto, ili slično, ili registruje naziv po ili prema osobi osuđenoj pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin, ili bilo na koji način veliča osobu osuđenu pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin, kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine.

– Počinilac kaznenog dela iz stavka ovog članka koji je zvaničnik ili odgovorna osoba ili zaposleni u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se finansira putem javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Zakonima protiv nametnutog zakona, tako će NSRS, naglašeno je nakon kolegijuma, odgovoriti na bonska ovlašćenja Valentina Incka. Kažnjivim će se smatrati nazivanje Srba genocidinim, a rešenja će, kaže profesorka krivičnog prava Ivanka Marković, biti na fonu onih iz zemalja EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!