28. jul  2021. 09.38  | Izvor: RTV (Vukašin Ljubojev)

Šesti Bečej folk fest: Nastupi folkloraša iz zemlje i inostranstva

BEČEJ -

Nakon godinu dana pauze zbog korona virusa, ljubitelji tradicionalnih pesama i igara, imaće priliku da od 13. do 16. avgusta na Trgu oslobođenja u Bečeju uživaju u međunarodnom "Bečej folk festu", koji po šesti put organizuje Kulturno-umetničko društvo "Đido".

Učešće na "Bečej folk festu" do sada je potvrdilo nekoliko inostranih ansambala, pa će tako publika i ovoga puta moći da uživa u nesvakidašnjim koreografijama i nošnjama.

becej, folk, fest

Ove godine imamo potvrđen dolazak ansambala iz Ukrajine, Egipta, Bugarske, Severne Makedonije, a najverovatnije će doći i Kongo. To su inostrane zemlje, a biće više ansambala iz Srbije, s tim što smo se potrudili da oni pokažu vrlo različite tradicionalne igre. Nastupiće srpski ansambli, slovački, mađarski. Želimo da program bude raznovrstan i bogat kao i do sada što je bio", kaže za RTV Snežana Sekulić, predsednica UO KUD "Đido" Bečej

Osim građana, festivalu se neizmerno raduju i sami članovi "Đida", koji predano rade na organizaciji svih segmenata manifestacije. Za njih "Bečej folk fest" ima posebno značenje.

"Proslavićemo 40 godina ansambla i ja ću proslaviti 35 godina umetničkog rada u "Đidu", istakao je Goran Dumanović, umetnički rukovodilac KUD "Đido" Bečej

"Želimo da pokažemo građanima Bečeja, kao i ostalim društvima, naše običaje i igre iz cele Srbije. Do sada je na Folk festu učestvovala 21 država sa četiri različita kontinenta", podseća Sara Subakov, članica KUD "Đido" Bečej.

Kao i do sada, publika će imati prilike da pre svakog koncerta uživa u defileu folkloraša, koji će se ukratko predstaviti pesmom i igrom u centru Bečeja, kao i raskošnim nošnjama svog kraja ili zemlje iz koje dolaze.

Koncerti će počinjati u 20 časova, a u narednim danima biće poznat raspored nastupa ansambala.