Mogućnosti

Kako produžiti životni vijek amortizera?

Kako produžiti životni vijek amortizera?
Foto: Image by 2396521 from Pixabay | Kako produžiti životni vijek amortizera?

Amortizeri su podložni habanju, ali vještim upravljanjem vozilom možete znatno produžiti njihov vijek trajanja, što ponekad može dovesti do značajnih ušteda.

Jedan od najvažnijih elemenata vješanja su amortizeri. Njihova je uloga da stabilizuju vozilo i smanje vibracije koje se, kao rezultat potiskivanja ulja kroz sistem ventila i kanala, pretvaraju u toplotnu energiju.

Amortizer može otkazati na razne načine. U pravilu su gubitak nepropusnosti može nastati grebanjem ili korozijom na klipnjači, čemu mogu pogodovati oštećenja poklopca za prašinu. Međutim, jednostavne metode mogu produžiti vijek trajanja amortizera.

Da li je vrijedno toga? U najboljem slučaju, ugradnja novog kompleta amortizera s podešavanjem geometrije koštaće vas nekoliko stotina maraka. U slučaju prilagodljivih amortizera, troškovi se mogu računati u hiljadama maraka, čak i ako se odlučimo za njihovu regeneraciju.

Ne preopterećujte automobil

U potvrdi o registraciji svakog automobila pronaći ćete podatke o dozvoljenoj ukupnoj težini automobila. Razlika između njega i stvarne težine je nosivost vozila.

Nikad je ne smijete prekoračiti. U kritičnoj situaciji preopterećeni automobil može se ponašati na nepredvidiv način, a osim toga rizikujemo novčanu kaznu. Preopterećenje obično prati pretjerano opterećenje zadnjeg dijela karoserije, drugi red sjedišta s prtljažnikom (u automobilima sa zadnjim teretnim prostorom teško je preopteretiti prednju osovinu).

Prekomjerna i neravnomjerno raspoređena masa osjeća se u zadnjem vješanju, opruge su pretjerano savijene (njihovi tanki i često nagriženi krajevi skloni su pucanju), pa amortizer ne radi u opsegu koji su osigurali dizajneri. Čak i ako ne uništimo amortizere, gumeni odbojnici mogu biti oštećeni. Njihova zamjena znači potrebu rastavljanja amortizera.

Smanjite brzinu prilikom vožnje preko neravnina ili penjanja po ivičnjacima

Na amortizeru se mora raditi na prevladavanju neravnina. Što je veće kretanje vješanja, to je veći radni opseg amortizera.

Popraćeno je povećanjem pritiska koji djeluje na ventile i ležajeve amortizera, što brže prebrodimo velike neravnine, amortizer mora kraće vrijeme smanjivati ​​dužinu.

Ako nam je stalo do trajnosti amortizera, veće nepravilnosti treba "napadati" pri najmanjoj mogućoj brzini, što će takođe pozitivno uticati na stanje ostalih dijelova vješanja, guma i felgi.

Izbjegavajte neravne puteve

Tokom vožnje neravnim putem, amortizer se neprestano sabija i rasteže.

Povećanje broja ciklusa rada očigledno ubrzava trošenje amortizera, njihove brtve, na primjer, pući će brže nego u automobilu koji vozi glatkim putevima. Ako, na primjer, redovno prelazimo neravan teren, vrijedi razmisliti je li bolje dodati kilometar i voziti se ujednačenijim asfaltom.

Pozitivno će uticati i na trajnost ostalih elemenata šasije, kao i na tijelo, koje će raditi u manjoj mjeri, zahvaljujući kojem neće izgubiti tvorničku krutost (umorno od teških radnih uslova, tijelo se može više uviti lako, što može uzrokovati, na primjer, škripanje završnih elemenata).

Ne vozite u blato kada to nije neophodno

Smjesa vode i pijeska, nalik na abrazivnu pastu, smrtonosna je za sve pokretne dijelove automobila. Naravno, takođe nije ravnodušan prema amortizerima. Istina je da imaju gume protiv prašine, ali nisu hermetičke, a u mnogim automobilima imaju manje ili više ozbiljne štete.

Blato koje udara u šipku amortizera može je ogrebati i prouzrokovati razvoj korozije, što takođe može napadati tijelo amortizera. Nakon vožnje u blatu vrijedi oprati šasiju, a ako je moguće, prije nego što se blato osuši, provozajte se kroz nekoliko lokvi koje će isprati sedimente.

Provjerite pritisak u gumama

Mnogi vozači zaboravljaju provjeriti pritisak u gumama. Premali i preveliki pritisak nije koristan jer elementi vješanja prestaju optimalno birati neravnine. Svi elementi koji međusobno sarađuju imaju specifične karakteristike koje su međusobno prilagođene.

Ako želite što duže uživati ​​u tvorničkim amortizerima, pobrinite se da pritisak udovoljava preporukama proizvođača (neki mehaničari predlažu da se smanji za 0,2 bara. To povećava udobnost vožnje, smanjuje opterećenje ovjesa i ima ograničeni uticaj na rukovanje i potrošnju goriva).

Razmotrite izbor felgi i guma

Felge velikog promjera i gume niskog profila izgledaju privlačno, ali manje apsorbuju udarce.

Kao rezultat toga, amortizeri imaju više posla. Ako im želimo produžiti životni vijek, nemojte pretjerivati ​​s veličinom točkova, a zasigurno nemojte ići dalje od veličine felgi i guma koje nudi proizvođač.

Provjerite stanje dijelova vješanja

Elementi vješanja nalikuju sistemu povezanih posuda. Ako se jedan od njih istroši ili ošteti, opterećenje drugog automatski se povećava. Primjer bi mogli biti karike stabilizatora. Ako su istrošene ili slomljene, amortizeri i opruge imaće više posla, pa će se prije istrošiti.

U nekim modelima opruge vješanja su prilično osjetljive na oštećenja, njihovi krajevi se lome, što rezultuje promjenom slijeganja odabranih točkova i nepovoljnijim radnim uslovima za dati amortizer. Kad je moguće, provjerite poklopce za prašinu. Kada se automobil podigne, na primjer prilikom zamjene guma, vrijedi provjeriti stanje navlaka amortizera. Ako su poderani, ispucali ili deformisani, razmislite o njihovoj zamjeni. Trošak neće biti velik, a može produžiti životni vijek amortizera.

(Automobili.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije