Bira se 15 članova Programskog saveta RTS 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije juče se sastao da razgovara sa kandidatima za mesto u Programskom savetu Radio-televizije Srbije, kao i da izabere 30 kandidata koji će ući u uži krug izbora.

Tu listu Odbor će proslediti Upravnom odboru RTS, koji će sa nje izabrati 15 članova Programskog saveta.

Članovi Odbora razgovarali su sa kandidatima putem Zoom aplikacije, a najčešće primedbe na program RTS-a odnosile su se na stalno repriziranje programa, slabu zastupljenost manjinskih grupa a istaknuta je i potreba za jasnijim standardima uređivačkog rada.

Kandidat za člana Programskog saveta RTS i novinar Jakša Šćekić ocenio je da je RTS trenutno opsednut zabavnim programom, iako on lično smatra da Javni medijski servis prvo treba da informiše, obrazuje, pa tek na kraju da zabavi.

„Takođe, zapanjen sam da nije bilo programske hrabrosti da se gostovanje svetske zvezde Zubina Mehte stavi na Prvi program, već na Drugi, dok na Prvom imate reprizu reprizine reprize“, rekao je Šćekić.

Kandidatkinja Nataša Tasić Knežević, operska pevačica Srpskog narodnog pozorišta, rekla je da joj je san da jednoga dana gleda pripadnika romske nacionalne manjine, kojoj i sama pripada, kako čita vesti na večernjem Dnevniku, i to na srpskom jeziku.

„To će biti znak i direktoru neke firme da počne da zapošljava pripadnike romske nacionalne manjine, jer RTS može da menja društvo i svest“, rekla je Tasić Knežević.

Novinar RTS Vladimir Palikuća veruje da je jedan od ključnih problema RTS „nedorečeni standardi“ za odlučivanje urednika u „delikatnim“ situacijama poput poplava, pandemije Kovid 19 i sličnim, i založio se za njihovo jasno definisanje.

„Veoma je važan i rad novinara, jer kada se uzima izjava od političara, nije javni interes samo da se čuje šta političar kaže već da objasnimo šta stoji u dokumentu na koji se on poziva“, naveo je kao primer Palikuća.

Novinar i LGBT aktivista Predrag Azdejković rekao je da će se založiti za veće prisustvo manjinskih grupa na programu javnog servisa.

„RTS ide u korak sa svetom kada je reč o emitovanju stranih programa, ali bi u svoju produkciju trebalo više da uključuje pripadnike manjinskih zajednica, a smatram da bi trebalo da radi na tome da podmladi svoju publiku“, rekao je Azdejković.

Upravni odbor RTS bi u narednim danima trebalo da izabere 15 članova Programskog saveta RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari