Gadgets

Apple izbacio jubilarnu 30. zakrpu u 2021. godini

Apple izbacio jubilarnu 30. zakrpu u 2021. godini
Foto: Gambar oleh Jan Vašek dari Pixabay | Apple izbacio jubilarnu 30. zakrpu u 2021. godini

Od početka ove godine do danas Apple je izbacio 30 bezbjednosnih zakrpa za svoje operativne sistema, i sve rješavaju probleme koji su došli sa prvom verzijom novog softvera – takozvani "zero day" propusti.

Iako sve ove bezbjednosne zakrpe doprinose sigurnijem operativnom sistemu, činjenica je da Apple operativni sistemi nisu bezbjedni kao što su nekada bili. Ruku na srce, ove zakrpe sprečavaju probleme u iOS, iPadOS i macOS operativnim sistemima, ali se sve bave problemima koji su tu od samog starta. Nikada dosad se nije desilo da u toliko kratkom vremenskom periodu Apple ima potrebe da rješava toliko problema na svojim operativnim sistemima.

Bezbjednost

"Ovaj neslavni jubilej pokazuje koliko je super-kul i super-bezbjedan Apple softver (primjetite ironiju), u trenutku kada Windows predstavlja svoj novi OS, čija je jedna od glavnih karakteristika upravo unapređena bezbjednost", piše smartlife.mondo.rs.

Ažuriranja koja su stigla ni nedjelju dana nakon predstavljanja iOS 14.7, iPadOS 14.7, i macOS Big Sur 11.5 javnosti rješavaju problem sa memorijom u komponenti IOMobileFrameBuffer, ekstenziji kernela koja upravlja frejm baferom ekrana. Ukoliko bi neko iskoristio ovaj propust, mogao bi da unese kod koji bi mu dozvolio pristup kernelu, a samim tim i čitavom uređaju.

U zvaničnoj Apple izjavi se kaže da je riješen problem sa memorijom, kao i da kompanija nema nikakvih informacija da je neko aktivno koristio ovu ranjivost u maliciozne svrhe. Apple nije objavio nikakve dodatne informacije oko ovog problem, kako bi se spriječilo moguće buduće korišćenje sličnih propusta za druge napade. Sa druge strane, ako je Apple riješio sve bezbjednosne probleme, onda nema razloga da se bilo ko boji da će mu uređaj ili podaci biti kompromitovani, zar ne?

Slučajnost?

Vreme ovih ažuriranja takođe postavlja pitanje da li je Pegasus softver NSO Grupe iskoristio neku drugu ranjivost Apple OS-a kada je spajver alat pretvorio telefone novinara i aktivista za ljudska prava u uređaje za prisluškivanje, dozvoljavajući im da pokupe sve osjetljive informacije koje se nalaze na njima, piše smartlife.mondo.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije