Nova vest
Olimpizam

Sreda, 28.07.2021.

05:01

Bajls: Mentalno zdravlje je na prvom mestu

Američka gimnastičarka Simon Bajls rekla je da se povukla iz finala u ekipnom takmičenju na Olimpijskim igrama kako bi zaštitila svoje mentalno zdravlje.

Izvor: B92

Autor:B92

Bajls: Mentalno zdravlje je na prvom mestu
Foto: Tanjug/AP Photo/Ashley Landis

Bajls, najuspešnija američka gimnastičarka svih vremena, povukla se u utorak posle prve rotacije u ekipnom takmičenju, nakon što je ostvarila najlošiji rezultat.

Ostatak takmičenja odgledala je sa klupe, u trenerci. Selekcija SAD osvojila je srebro, iza ruskog tima, dok je bronzu osvojila Velika Britanija.

Bajls bi trebalo da nastupi u finalu višeboja, a u vezi sa učešćem na tom takmičenju, rekla je: "Videćemo šta će se dogoditi", preneo je Skaj.

Upitana da li je povređena, Bajls je odgovorila: "Ne. Samo mi je malo povređen ponos".

"Posle onakvog nastupa, nisam želela da nastavim. Moram da se fokusiram na mentalno zdravlje. Mislim da je mentalno zdravlje trenutno više zastupljeno u sportu... Moramo da zaštitimo naše umove i naša tela, a ne samo da izađemo i radimo ono što svet želi od nas",
navela je četvorostruka olimpijska šampionka.

Ona je dodala da "ne veruje više toliko sebi" i da sportista mora da bude potpuno spreman kako se ne bi povredio tokom nastupa.

"Nekoliko dana kada su svi slali tvitove i osetila sam svu težinu sveta na ramenima. Mi nismo samo sportisti, mi smo ljudi i ponekad jednostavno moramo da napravimo korak unazad. Nisam želela da izađem i napravim neku glupost i povredim se. Pomoglo je to što su mnogi sportisti pričali o ovoj temi. Ovo je velika stvar, Olimpijske igre, ne želimo da nas iznesu na nosilima"
, rekla je Bajls.

Bajls je rekla da je ponosna na svoju ekipu posle osvajanja srebra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve