(©Reuters)
(©Reuters)

Čavić više nije najbolji: Andrej Barna postavio novi nacionalni rekord na 100m slobodnim stilom

Vreme čitanja: 2min | sre. 28.07.21. | 03:43

Ali ništa od finala Olimpijskih igara...

Legendarni Milorad Čavić dobio je naslednika. Zapamtite ime Andrej Barna!

U polufinalu trke na 100 metara slobodnim stilom Andrej Barna isplivao je nacionalni rekord u vremenu 47,94. Nažalost, to nije bilo dovoljno da se plasira u finale. Zauzeo je deveto mesto u ukupnom plasmanu. Ali razloga za zadovoljstvo i te kako ima.

Izabrane vesti

Andrej Barna je na Olimpijskim igrama u Tokiju učestvovao u postavljanju dva nacionalna rekorda. Prvo je kao član srpske štafete na 4x100m zajedno sa Velimirom Stjepanovićem, Urošem Nikolićem i Nikolom Aćinom ostvario nacionalni rekord s vremnom 3.13,71, a zatim je na sebe skrenuo pažnju na trci 100 metara slobodnim stilom.

U kvalifikacijama je impresivno plivao prvih 75 metara, usporio je u poslednjih 25, ali je imao vreme vredno plasmana u finale. Plivao je 48,30 i nagovestio da bi mogao da obori rekord Milorada Čavića postavljen u Pekingu. To je i učinio u polufinalu.

Baš kao i u kvalifikacijama, Andrej Barna je impresivno plivao tokom večeg dela trke, jeo je deonicu pred sobom sve do same završnice i isplivao nacionalni rekord u vremenu 47,94. Prethodni, koji je držao Milorad Čavić, iznosio je 48,15. Miriše da bi Srbija mogla da dobije novo veliko ime u svetu plivanja.

Dugo se Andrej Barna držao na drugoj poziciji i, kao u kvalifikacijama, izgubio je ritam na samom kraju, što ga je koštalo pada na četvrto mesto. Ispred Andreja Barne završili su Kliment Kolesnikov (47,11), Kajl Čalmers (47,80), Nandor Nemet (47,81).

Dobila je Srbija "sprintera" od kojeg tek može očekivati velika dostignuća. A Andrej Barna nije rekao sve šta ima na Olimpijskim igrama u Tokiju. Plivaće momak koji je poslednjih pet godina proveo na američkom Univezitetu Lujvil i na 50 metara slobodnim stilom. S obzirom na to da je u kvalifikacijama i polufinalu upravo u prvoj deonici trke bolje plivao, može se očekivati rušenje još jednog Čavićevog rekorda, koji datira iz februara 2008. godine. Plivao je tada Milorad Čavić 22,29 u Kolumbiji (SAD), na Misuri Grand priju.

Usavršavao se Milorad Čavić na Berkliju, usavršavao se Andrej Barna na Lujvilu. Ima nešto posebno kod srpskih plivača preko Bare...


tagovi

plivanjeOlimpijske igreOlimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021tokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara