Region

0

OHR: Paraliza institucija BiH je medvedja usluga gradjanima

Autor: AP

Izvor: Beta

OHR: Paraliza institucija BiH je medvedja usluga gradjanima

Izvor: Pixabay

Svaki postupak političkih stranaka koji bi doveo do paralize institucija Bosne i Hercegovine bio bi korak u pogrešnom smeru i "medvedja usluga" gradjanima, saopštila je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH.


Povodom odluke partija iz Republike Srpske da ne učestvuju u radu državnih institucija zbog izmena Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida u BiH, OHR je za Radio Slobodna Evropa (RSE) navela da "očekuje od svih političkih stranaka da poštuju Ustav BiH i da osiguraju neometano funkcionisanje državnih institucija i izvršavanje njihovih ustavnih i zakonskih ovlašćenja".

"S tim u vezi, mora se napomenuti da je budžet institucija BiH trebalo da bude usvojen u decembru prošle godine, a to još uvek nije učinjeno", navela je OHR u odgovoru za RSE.

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, kome mandat ističe 1. avgusta, nametnuo je 23. jula zabranu negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca u BiH, a partije iz Republike Srpske juče su odlučile da bojkotuju rad državnih institucija zbog te odluke.

Današnja sednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na čijem je dnevnom redu trebalo da bude rasprava o budžetu institucija i medjunarodnim obavezama BiH za 2021. godinu, otkazana je zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske.

Državne institucije BiH trenutno funkcionišu na osnovu Odluke o privremenom finansiranju, trećoj takvoj od početka 2021. godine, koja važi do septembra ove godine. Njom je odobreno 249 miliona maraka, odnosno četvrtina sredstava za finansiranje državnih institucija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR