Foto: Reuters
Foto: Reuters

Povrede i suze sad imaju smisla: 85 godina i 108 sportista kasnije - stigla medalja

Vreme čitanja: 2min | uto. 27.07.21. | 21:20

Bermude slave istorijski uspeh

Olimpijske igre u Berlinu održane 1936. godine između ostalog u istoriji su zabeležene na kojima su Bermudi imali prve predstavnike na najvećoj sportskoj smotri, a nakon 26 Igara (što letnjih, što zimskih) i nekoliko desetina sportista (109), ostrvska država u Atlantskom okeanu konačno je osvojila zlatnu medalju.

Istorijski uspeh za državu koja se sastoji od 138 ostrva i broji oko 64.000 stanovnika donela je Flora Davi, atletičarka koja je trijumfovala u triatlonu.

Izabrane vesti

Dvostruka svetska šampionka u ovoj disciplini uspela je tokom trke koja podrazumeva 1,5 kilometara plivanja, 40 kilometara vožnje bicikla i 10 kilometara trčanja da iza sebe ostavi glavne rivalke drugoplasiranu Džordžiju Tejlor Braun, svetsku šampionku 2020. godine i svetsku prvakinju iz 2019. Kejti Zaferes.

Pomenuti trio, uz još dve takmičarke, odvojio se na čelu trke od ostalih učesnika tokom biciklističkog dela nadmetanja, a Dafi koja je predvodila karavan od starta na cilj je stigla kao ubedljivo prvoplasirana uz vreme 1:55,36 i čak minut i 14 sekundi prednosti u odnosu na Tejlor Braun.

Drugoplasirana Britanka uspela je da postigne impresivan rezultat uprkos pehu koji je doživela na bicikli kada joj je pukla zadnja guma. Nakon što je rešila problem sa biciklom Braun je uspela da ostane u borbi za medalju, čak je i iza sebe ostavila Amerikanku Zaferes, jednu od glavnih rivalki.

Pobeda Flore Dafi, istorijski je uspeh za Bermude i prva medalja nakon bronze koju je u Montrealu 1976. osvojio bokser Klarens Hil, a šampionka u triatlonu 2016. i 2017. godine po završetku nadmetanja nije skrivala ponos i uzbuđenje.

"Osećam se neverovatno. Sve povrede, teški momenti i suze sada imaju smisla. Poslednja godina je bila posebno izazovna i nosila je pritisak, ali sam oduševljena što sam ostvarila san o osvajanju zlatne medalje i postala deo istorije zemlje", rekla je prva osvajačica najsjajnijeg priznanja u 85 godina dugoj olimpijskoj istoriji ostrvske države.

Flori su Olimpijske igre u Tokiju četvrte, nakon učešća u Pekingu, Londonu i Rio de Žaneiru, a od seksteta plivača koji je učestvovao u Berlinu, do veteranke 33-godišnje atletičarke zastavu zemlje smeštene u Atlantskom okeanu branilo je 109 sportista, 18 žena i 91 muškarac.


tagovi

triatlonFlora DafiOlimpijske igre 2020tokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara