OEBS: Svake godine sve manje raseljenih se vraća na KiM

Šef misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majkl Devenport predstavio je peti Izveštaj o proceni prava zajednica.

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.07.2021.

18:11

OEBS: Svake godine sve manje raseljenih se vraća na KiM
EPA/KUSHTRIM TERNAVA

Rekao je da je u posebnom fokusu namera da se kosovski pravni okvir uskladi sa međunarodnim standardima i da se institucije pridržavaju zakona koji štiti prava zajednica.

U Izveštaju se navodi da je “ostvaren napredak od decembra 2015. do decembra 2019. godine u oblasti integracije pravosuđa”, podseća se da je usvojena “pravno obavezujuća Uredba o provratku raseljenih” i da je “poboljšana funkcija Institucije ombudsmana”, prenosi RTV KiM.

Zaključak je, međutim, da se u drugim oblasima situacija nije promenila, te da su i dalje prisutni problemi sa primenom Zakona o upotrebi jezika.

Navodi se da obrazovanje na srpskom jeziku nije zastupljeno u kosovskim institucijama i podseća da je svake godine sve manje raseljenih koji se vraćaju. Takođe, visoka je stopa nezaposlenosti među pripadnicima nevećinskih zajednica, posebno Roma, Aškalija i Egipćana. U izveštaju se podseća da se i dalje dešavaju incidenti koji pogađaju manjinske zajednice, kao i da postoje međuetničke tenzije, a medijski sadržaj namenjen nevećinskim zajednicama ocenjen je kao “oskudan”.

“U svakom demokratskom društvu važno je da sve zajednice mogu da žive u sigurnom okruženju, da mogu da koriste svoj jezik, da praktikuju svoju kulturu i religiju. Nadam se će sve relevantne institucije ozbiljno razmotriti preporuke i slediti odgovarajuće mere, jer je unapređenje prava nevećinskih zajednica kamen temeljac u izgradnji stabilnog drustva”, kazao je Devenport .

U najnovijem izveštaju o proceni prava zajednica OEBS konstatuje da su se prema podacima Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), zaključno sa decembrom 2019. godine, na Kosovo od 2000. vratila 28.302 raseljena lica, a da se stopa povratka smanjivala svake naredne godine i da je ovaj trend i dalje u opadanju.

UNHCR procenjuje da se na KiM nalazi 16.151 raseljeno lice, od kojih 412 živi u nekom od privremenih kolektivnih prihvatilišta (22).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: