Letnja scena Beogradskog dramskog pozorišta 1Foto: Dragana Udovičić

Pred publikom će biti ceo naš repertoar, i to je jedinstvena prilika da ona u posebnom ambijentu vidi sva ona ostvarenja koja je propustila zbog pandemije – kaže za Danas Jug Radivojević, direktor ove kuće

Predstavom “Demokratija” po tekstu Josifa Brodskog, u režiji Veljka Mićunovića, Beogradsko dramsko pozorište 5. avgusta ponovo otvara svoju letnju scenu.

Groteska koja prikazuje predsednika i ministra jedne države suočene sa nalogom da implementiraju demokratiju, koja je Mićunoviću od premijere maja ove godine donela brojna priznanja (urađena je u koprodukciji BDP-a i Novosadskog pozorišta Ujvidek Szinhaz), igraće se još tri večeri (6, 7. i 8. avgusta).

Kako za Danas ističe Jug Radivojević, direktor BDP-a, odluka da se tokom avgusta i septembra igra celokupni repertoar ove kuće na letnjoj sceni “BDP Globus osiguranje Arena”, daje jedinstvenu priliku publici da u posebnom ambijentu, dvorištu pozorišta, pogleda sve one predstave koje je tokom godine propustila zbog pandemije.

– Od 5. avgusta do 3. oktobra biće izvedeno 36 predstava, i mislim da je značaj postojanja ovakve letnje scene, sa bogatim repertoarom i u jedinstvenom ambijentu, zaista veliki za naš grad – smatra Radivojević.

Na repertoaru letnje scene biće i “Sumrak Bogova”, po motivima istoimenog kultnog filma Lukina Viskontija, u dramatizaciji Ivora Martinića i u režiji Jagoša Markovića, koja se ubraja u ostvarenja koja su obeležila pozorišnu sezonu. Dramu o moralnom sunovratu i usponu nacizma u predratnoj Nemačkoj, produkciji BDP –a u kojoj su Branka Katić, Slobodan Boda Nunković, Pavle Pekić, Jovo Maksić…, ostvarili vrhunske uloge, publika ima priliku da vidi 12, 13, 14. i 15. avgusta.

Na letnoj sceni, koja će do septembra biti centar pozorišnih događaja u Beogradu, tokom avgustovskih večeri biće prikazana još dva značajna ostvarenja – “Crna kutija”, hit produkcija BDP-a iz 2017. (nastala po filmu “Potpuni stranci” Paola Đenovezea i tekstu Ane Đorđević), u režiji Andreja Nosova, sa Milošem Timotijevićem, Ivanom Nikolić i Natašom Marković u glavnim ulogama, i “Jugojugoslavija”, autorski projekat nemačkog reditelja Bona Parka. Ova izuzetna priča o zemlji koje više nema, govori o sećanjima i osećanjima generacija koje su živele u njoj, kao i onih koje nisu imale to iskustvo velike zajedničke domovine.

Septembarski repertoar letnje scene BDP-a počinje crnom komedijom “Ružni, prljavi, zli” (po motivima istoimenog kultnog filma Etora Skole tekst je napisao Slobodan Obradović), u režiji Lenke Udovički. Ova crnohumorna groteska o porodici, sa brojnom glumačkom ekipom – Ozrenom Grabarićem, Markom Gverom, Nađom Sekuluć, Jovom Maksićem…, igra se 3, 4, 5. i 6. septembra.

Publika će imati priliku da vidi i hit predstavu “Tiho teče Misisipi”, po nagrađivanom romanu Vladimira Tabaševića, koji potpisuje i dramatizaciju teksta, zajedno sa rediteljem predstave Ivicom Buljanom. Uz sjajnu glumačku ekipu, Branku Katić, Vesnu Čipčić…, “Misisipi” oduševljava i dobrom živom muzikom koja se izvodi na sceni.

Repertoar BDP-a za ovo leto završava se ostvarenjima “Divlje meso” Gorana Stefanovskog, u režiji Jagoša Markovića, hitom “Let iznad kukavičjeg gnezda” (po motivima istoimenog filmskog remek dela Miloša Formana), u režiji Žanka Tomića, koja već 14 godina puni pozorišne sale.

Tu je i Brehtov “Baal”, u režiji Diega De Brea, jednog od najuglednijih i najuticajnijih slovenačkih reditelja, sa Milošem Bikovićem, Vanjom Nenadić, Dunjom Jovanović, Milanom Čučilovićem u glavnim ulogama, koji će biti na sceni 30. septembra, i 1, 2. i 3. oktobra.
Letnja scena BDP-a nalazi se iza pozorišta (ulaz iz Daničareve ulice), a zbog epidemioloških mera predviđeno je najviše 150 gledalaca po predstavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari