SLOŽNI PROTIV NAMETNUTIH ODLUKA: Desetine hiljada građana Srpske potpisalo peticiju protiv Inckovog zakona o negiranju genocida!
Foto: Kurir

jedinstveni

SLOŽNI PROTIV NAMETNUTIH ODLUKA: Desetine hiljada građana Srpske potpisalo peticiju protiv Inckovog zakona o negiranju genocida!

Bosna i Hercegovina -

Akciju je pokrenuo srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a interes je ogroman

U gradovima Republike Srpske počelo je potpisivanje peticije o neprihvatanju zakona o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je i prvi potpisao peticiju kojom se odbacuje nametanje zakona od strane visokog predstavnika, ali i u kojoj se izražava stav da se, uvažavajući sve žrtve, u Srebrenici nije dogodio genocid.

peticija u BiH
foto: Kurir

Jedinstveni

Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH, kaže da je ogroman interes građana Republike Srpske, te da je za nepuna dva dana peticiju već potpisalo nekoliko desetina hiljada građana.

peticija u BiH
foto: Kurir

- Evidentno je da po ovom pitanju svi građani Srpske misle jedinstveno i da je peticija prepoznata od naroda kao način da progovorimo jednim glasom. Jako je bitno da što masovnijim odzivom iz cele Republike Srpske, od Trebinja do Novog Grada, snažno poručimo da ne prihvatamo anticivilizacijsko, nedemokratsko, protivustavno i sramno nametanje zakona i etiketiranje isključivo srpskog naroda u celoj Evropi kao genocidnog - kaže Kovačević za Kurir.

Bojkot institucija

Inače, otkazivanje sednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prva je konkretna posledica nakon odluke predstavnika Republike Srpske da bojkotuju rad federalnih institucija zbog poteza Valentina Incka da nametnute zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Milorad Dodik, Valentin Incko
foto: Beta Slobodan Miljevic, Profimedia

Pomenuta sednica otkazana je upravo zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske. Predrag Kojović iz Naše stranke je rekao da će nova sednica biti zakazana početkom septembra. Prema njegovim rečima, Ustav BiH predviđa ovakve situacije i sadrži skup odredbi pod nazivom "obavezujuće participacije", koja bi omogućila održavanje sednice ako je većina prisutna.

peticija u BiH
foto: Kurir

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović poručuje da nema nametnutih rešenja.

- Na toj sednici trebao je da bude usvojen budžet, ali nije. Hoće li sad neko nametnuti i budžet - upitao je on.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track