Međunarodni festival podvodnog filma Neum 2021 27. i 28. avgusta 1Festival podvodnog filma Neum

Međunarodni festival podvodnog filma Neum 2021- Underwater film festival Neum 2021,  održava se u Neumu, 27. i 28. 8. 2021.  godine pod pokroviteljstvom Opštine Neum. Prvi dan Festivala podvodnog filma održaće se projekcije filmova u zvaničnoj konkurenciji, a drugi dan će se održavati edukativno ekološke radionice podvodnog snimanja, odabira tehnike i sigurnosti pod nazivom „Podvodni svet“.

Ivo Mikulić, autor i osnivač Festivala podvodnog filma Neum kaže: „Imamo odlične reakcije i veliki broj prijava autora iz celog sveta za takmičarski deo Festivala podvodnog filma Neum. Trenutno brojimo preko 250 prijavljenih filmova. Naš cilj je razmena iskustava, nova praktična saznanja autora, kao i šire ciljne javnosti, a jednako tako cilj nam je kroz Festival podvodnog filma osnažiti društvo vezano za ekološke aktivnosti i sprečavanje zagađenja reka, mora i obale.“

Kako saznajemo, Festival podvodnog filma Neum će biti evropsko središte podvodnog filma, a sudeći prema podacima organizatora, filmovi stižu iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske,  Španije, Francuske, Italije, Holandije, Indije, Irana i drugih država. Uslov za prijavu na Festival je da je film snimljen barem 50% vremena pod vodom, morem, jezerom, bazenom, rekom i sl.

Organizatori kažu kako su zvezde ovog Festivala autori filmova i publika i žele ‘živi’ festival, s ljudima u publici. Ukoliko dođe do zabrana okupljanja tek onda se ide na ‘online’ varijantu festivala.

Prvi Underwater film festival proglasiće: najbolji film festivala, najbolji BH podvodni film, najbolji eko film, najbolju muziku i najbolju kameru.

„Festival podvodnog filma Neum“ je specifičan po temi i formi koja je otvorena za sve kategorije stanovništva, kao i sve kategorije autora (od amatera do profesionalaca). Filmovi o podvodnom svetu inspirišu autore da produkcijom  filmova između ostalog podstaknu vlade, političare, ekologe na jači i intenzivniji angažman vezan za  očuvanje podvodnog sveta, morske flore i faune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari