Tijana Bogdanović, Milica Mandić i Damir Mikec (©AFP, ©MN Press, ©Reuters)
Tijana Bogdanović, Milica Mandić i Damir Mikec (©AFP, ©MN Press, ©Reuters)

Srbija već uspešnija nego u Pekingu, stižemo London i jurimo Rio

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.07.21. | 16:03

Dosad su srpski olimpijci ostvarili veliki rezultat, ali čekamo još medalja

Ne samo što se probila među 15 zemalja po značaju osvojenih medalja, Srbija je sa zlatnom medaljom Carice Milice već posle četiri dana uradila više nego za ceo Peking 2008. godine i skoro isto koliko 2012. u Londonu!

Srbija posle četiri dana ima po jedno od tri dostupne medalje. Milica Mandić je u tekvondou, u konkurenciji preko 67 kilograma u utorak popodne osvojila najsjajnije odličje, dok su već prvog dana Damir Mikec i Tijana Bogdanović doneli srebro, odnosno bronzu. Mikec u takmičenju vazdušni pištolj deset metara, a Bogdanovićeva u konkurenciji do 47 kilograma u tekvondou.

Izabrane vesti

Prvo učešće Srbije kao samostalne države na Olimpijskim igrama učestvovala u Pekingu 2008. godine. Tada smo imali 92 olimpijca, a Igre u Kini završili smo sa jednim srebrom i dve bronze. Svi i danas dobro pamte srebro Milorada Čavića na 100 metara ”delfin” jer je tada zabeležena jedna od verovatno najvećih nepravdi u istoriji sporta pošto je srpskom plivaču pripisano srebro u foto-finišu, a zlato Amerikancu Majklu Felpsu. Bronzane medalje doneli su Novak Đoković u muškom tenisu, te vaterpolo reprezentacija Srbije. Igre u Pekingu završili smo na 61. poziciji.

Sreda, 20.30: (1,50) Crvena zvezda (4,10) Kairat (7,00)

Četiri godine kasnije imali smo najviše sportista – 116! Ali, turnir smo završili sa po jednim zlatom i srebrom, te dve bronze. Baš kao i pre devet godina najsjajnije odličje ponela je Milica Mandić u istoj konkurenciji!

”Meni se čini da je ovo veći uspeh, jer sam zajedno sa svojim timom uspela da se vratim na podijum. Tu smo da idemo protiv svih šansi. Išla sam sa verom u sebe, znala sam koliko sam sebe dala, kakve ljude imam oko sebe. Išli smo protiv sebe i došli ponovo do podijuma”, rekla je Milica Mandić danas, posle osvajanja svog drugog olimpijskog zlata što je čini jednom od najuspešnijih srpskih sportistkinja.

Milica MAndić (©Reuters) Milica MAndić (©Reuters)

Srebro nam je te 2012. donela Ivana Maksimović, danas još i Anđušić, pošto je u konkurenciji dama puškom na 50 metara trostav upucala drugo najvažnije odličje. Bila je to tada druga medalja Srbije u Londonu, pošto je pre Ivane bronzu doneo Andrija Zlatić u kategoriji deset metara vazdušni pištolj. Jedinu medalju u grupnim sportovima, ujedno i poslednju u Londonu doneli su ponovo vaterpolisti Srbije. U Londonu smo na kraju bili 43. u generalnom plasmanu.

U Riju pre pet godina situacija je bila sledeća – 103 sportista, osam medalja! Po dve zlatne i bronzane, uz četiri srebra. Tada smo ostvarili dosad najbolji plasman – 32. mesto.

Srbija je u Riju sve medalje uzela u rasponu od pet dana! Počelo je sa zlatom Davora Štefaneka u rvanju grčko-rimskim stilom 66 kilograma. Dan kasnije medalje su nam donele Tijana Bogdanović u istoj kategoriji kao sada i Ivana Španović u skoku udalj. Bogdanovićeva je uzela srebro, a Španovićeva bronzu.

Veliki uspeh u vodenim sportovima doneli su Marko Tomićević i Milenko Zorić u kanuu K2 na 1000 metara jer su uzeli srebrno odličje. U istom danu obradovale su nas dve ženske ekipe – odbojkašice su postale vicešampionke, a košarkašice bronzane, da bi 21. avgusta košarkaši Srbije uzeli srebro posle finala sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Sada imamo odličnu šansu da učinak iz Rija nadmašimo. Realno je da se nadamo medaljama Novaka Đokovića, vaterpolista, basketaša, odbojkašica, košarkašica, Ivane Španović, Jovane Preković, rvača... Ali, da ne žurimo previše. Neka naši najbolji sportisti rade svoj posao, pa da se opet radujemo kao ovih dana zbog Milice, Tijane i Damira!

UČINAK SRBIJE NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

PEKING 2008

Milorad Čavić (100m delfin) – srebro

Novak Đoković (tenis) – bronza

Muška vaterpolo reprezentacija – bronza

LONDON 2012

Milica Mandić (tekvondo +67kg) – zlato

Ivana Maksimović (50m puška, trostrav) – srebro

Andrija Zlatić (vazdušni pištolj, 10m) – bronza

Muška vaterpolo reprezentacija – bronza

RIO 2016

Davor Štefanek (rvanje grčko-rimskim stilom 66kg) – zlato

Muška vaterpolo reprezentacija – zlato

Tijana Bogdanović (tekvondo do 49kg) – srebro

Marko Tomićević i Milenko Zorić (kanu, K-2 1000m) – srebro

Ženska odbojkaška reprezentacija – srebro

Muška košarkaška reprezentacija – srebro

Ženska košarkaška reprezentacija – bronza

Ivana Španović (skok udalj) – bronza



tagovi

Milica MandićOlimpijske igre 2021Olimpijske igre 2020tokio 2020Damir MikecTijana Bogdanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara