Izložbom fotografija Ešrefa Džanefendića počeo World Music Fest Zeman

0
679

Posthumnom izložbom fotografija Ešrefa Džanefendića, otvoren je četvrti po redu World Music Fest Zeman u Novom Pazaru.

Izložba je otvorena u galeriji Multi medijalnog centra, a prisutnima se obratila i izložbu otvorila Nadija Rebronja, književnica i supruga Ešrefa Džanefendića.

„Ovo je njegova prva samostalna izložba u svom gradu, a učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama. Ostavio je dosta kvalitetnih fotografija iza sebe, samostalne izložbe izostale su zbog njegove skromnosti za života, ali jeste razmišljao o tome i imao je dosta ideja o kojima smo često razgovarali i u okviru tih ideja imamo nekoliko tema po kojima bi mogle biti osmišljene neke naredne samostalne izložbe. Ova njegova izložba koja je prva posthumna i organizuje se u okviru festivala Zeman, osmišljena je prije svega kao neki manji omaž koji ima za cilj da predstavi šta je sve to on radio, a nadamo se da ćemo u narednom periodu organizovati i neke konkretnije temeljno osmišljene izložbe. Za ovu izložbu, orgaizatori su izabrali 33 fotografije, što simbolizuje 32 godine života i tu 33. prekinutu godinu. Izabrane su fotografije koje imaju različit fotografski pristup i pokazuju šta je sve njega zanimalo. U centru njegovog istraživanja kroz fotografiju jeste arhitektura i različiti eksperimenti sa arhitektonskim oblicima. Jedan dio ovih fotografija ukazuje nešto što jeste njegov autentičan stil u fotografiji, a to je dodavanje jakog kolorita i to u okviru njegovog umjetničkog rada ima specifičnu simboliku jer on u životu jeste bio osoba koja je stvarnost doživljavala na neki vedriji način  od realnog, pa tako i fotografije nemaju tedenciju da prikažu realističnost već zapravo neku utopijsku dimenziju stvarnosti, prije svega, urbanog prostora“, kazala je Nadija Rebronja.

Ešref Džanefendić, arhitekta, muzičar, fotograf, iznenada je napustio ovaj svijet u subotu 19. decembra. Bio je dio mnogih kulturno-umjetničkih događaja u Sandžaku, tako i Festivala Zeman zbog čega je urednički tim i odlučio organizovati izložbu njegovih fotografija za otvaranje ovog festivala.

Već danas, 27.  svim posjetiocima festivala, predstaviće se turski ansambl Istanbul Kolektif. Ovaj bend prepoznatljiv je po svom posebnom muzičkom stilu i izvode muziku Anadolije i Istočnog Balkana, kombinujući je na jedinstven način koji slušaoce neće ostaviti ravnodušnim.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.