Burno u Crnoj Gori: Ekskluzivnost Svetog Stefana nezakonita?

Zakupac Svetog Stefana Adrijatik propertiz i operater Aman zatražili su, kako navode, uveravanje da mogu nastaviti da upravljaju luksuznim rizortom.

Region

Izvor: RTCG

Ponedeljak, 26.07.2021.

11:18

Burno u Crnoj Gori: Ekskluzivnost Svetog Stefana nezakonita?
Foto: Epa/ERDEM SAHIN

Uverenje koje bi bilo u skladu sa međunarodnim standardima zatražili su od Vlade Crne Gore, bez, kako kažu, upada, uznemiravanja, zastrašivanja ili oštećenja rizorta.

"Ako nova administracija insistira da je navedeno nezakonito, u tom će slučaju Međunarodni sud odlučiti ko je u pravu, a ko ne", navodi se u zajedničkom saopštenju kompanija Adrijatik propertiz i Aman, prenosi RTCG.

Kako ističu, Aman Sveti Stefan, najprestižniji hotel u Crnoj Gori i dragulj Jadrana sa pet zvezdica, primoran je da se zatvori na način koji nanosi štetu našoj zemlji i našoj međunarodnoj reputaciji.

"Bili smo veoma pouzdan partner tokom perioda dužeg od 14 godina, uz kontinuirana ulaganja u iznosu koji nadmašuje 120 miliona evra, kako bismo razvili Aman Sveti Stefan u globalno priznati rizort i na taj način podelili sa svetom ono najbolje iz Crne Gore. Plodovi našeg rada su tu, svima na uvid. Neprekidno smo delovali u partnerstvu sa lokalnom zajednicom, nadležnim organima i grupom Aman - kako bismo razvili rizort svetske klase koji je privukao i usmerio pažnju svetske javnosti na našu divnu zemlju", poručuju iz tih kompanija.

Sumrak Svetog Stefana: Razmatra se raskidanje ugovora

Kažu i da je tačno da su u prošlosti postojali određeni nesporazumi koje su rešavali, a takođe je i nesumnjivo tačno da su, kako dodaju, uvek na najbolji mogući način pokušavali da se sporazumeju sa meštanima, crkvom i širom zajednicom Svetog Stefana, i pruže im podršku.

"Od dana kada je nova administracija stupila na vlast, u i oko hotela doživeli smo masovne neovlašćene ulaske, uznemiravanje i napade na naše osoblje kao i niz oportunističkih protesta koji su onemogućili održavanje rizorta kao bezbednog i luksuznog mesta. Investicije u razvoj rizorta Sveti Stefan ugovorene su i potvrđene od strane Parlamenta, uključujući sve ugovore o zakupu i ekskluzivnosti", navode iz kompanija Adrijatik propertiz i Aman u saopštenju.

Hotel, kako dodaju, uspešno posluje već 14 godina, a za to vreme rizort je iz godine u godinu ostvarivao napredak i osvajalo brojne međunarodne nagrade za izvrsnost.

"Novoimenovana administracija sada tvrdi da je komponenta ekskluzivnosti uz koju je dogovoren razvoj Svetog Stefana nezakonita, ali nije u mogućnosti da nam objasni kako se zakupi koji su nam odobreni uz saglasnost Parlamenta mogu smatrati nezakonitim. Mnogo puta smo pokušali da komuniciramo sa nadležnim organima ne tražeći ništa drugo osim pisanih uveravanja koja će nam omogućiti da nastavimo, da tokom preostalih 28 godina zakupa poslujemo na način na koji smo to činili u prethodnih 14 godina", tvrde u kompanijama Adriatik propertiz i Aman.

Uputili su, kažu, veliki broj dopisa ugovornim stranama, uključujući Ministra ekonomskog razvoja kao i premijera, ali su im u odgovoru na njih i javnim nastupima saopštili da "ne mogu garantovati poslovanje kao u prethodnih 14 godina, ali bez obzira na to, oni žele da se otvori rizort".

"Za nas ne postoji mogućnost da otvorimo rizort nakon što nam je rečeno, otprilike 14 godina nakon zaključenog ugovora o zakupu, da neophodna i razumno očekivana ekskluzivnost i privatnost više nisu moguće", poručuju iz firmi Adriatik propertiz i Aman.

Pitaju kako mogu da otvore rizort nakon što je opština, kako ističu, takođe samovoljno uzela deo zemljišta severno od hotela Kraljičina plaža kako bi ga koristila u svrhe parkinga.

Karađorđevićima se vraća oteta zemlja? Zahtev kraljevske porodice u jeku krize koja trese Budvu

"Ovo zemljište je deo koji smo zakupili na 42 godine, ali nam se oduzima bez ikakvih pregovora, pravnog postupka ili obaveštenja. Kako je takvo ponašanje dopušteno u zemlji koja želi da se pridruži Evropskoj uniji? Kako Vlada Crne Gore može da se drži po strani i dozvoli da se ovo dogodi? U odnosu na gorenavedena dešavanja, kao što bi to učinio svaki razuman vlasnik privrednog društva, podneli smo zahtev lokalnim sudovima kako bismo sačuvali i zaštitili naše interese", poručuju iz firmi Adrijatik propertiz i Aman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: