Srpski svet i stid 1Rade Marković Foto: Privatna arhiva

Već neko vreme u javnom govoru srpski političari na vlasti govore o nekom srpskom svetu, a poslednji je bio Aleksandar Vulin, koji je otišao i korak dalje predlažući svog političkog idola i mentora za predsednika tog srpskog sveta.

Hajde da analiziramo za početak reč svet. Svet je reč koja podrazumeva nešto integralno, sveobuhvatno i nikako ne može biti isparcelisano na srpski, hrvatski, ruski, američki ili već na ne znam čiji svet.

Dakle, reč srpski i reč svet suprotstavljene su u ovoj formulaciji jer ne može deo (Srbija) biti veće od celine.

Svestan sam naravno da tvorci ove formulacije nisu zainteresovani za jezičke i logičke finese.

Međutim, jezik stari izdajnik, otkriva nam ne samo ideologiju vladajućih, koja po drugi put u poslednjih 30 godina, ne namerava (ili ne ume) da Srbiju pomiri sa svetom već da je tom svetu suprotstavi.

Učesnici u projektu Velike Srbije (da li je to ikada bio ozbiljan i ostvariv projekat), kojim su Srbiju i neke okolne zemlje temeljno razorili dok su se sami obogatili, očigledno nemaju nameru da se zaustave i da njihova politička i ljudska pamet ne poznaje nikakav drugi mehanizam osim manipulacije nacionalnim osećanjima, pravljenjem raznih propagandnih dimnih zavesa kojima skrivaju svoju odgovornost kako u prošlosti tako i u sadašnjosti.

A evo i nekoliko pitanja koja su vezana za reč stid koja je očigledno proterana iz tog srpkog sveta.

Stid, i kao reč a pogotovu kao osećanje, ugrađen je u druge važne reči ovog jezika poput odgovornosti, morala, poštenja, skromnosti, časti.

Dakle, slede pitanja upućena tom Srpskom svetu i njegovim planerima.

Da li vas je sramota, Ivice Dačiću, da sebe i svoju partiju navodite kao naslednike Svetozara Markovića, Vase Pelagića, Dimitrija Tucovića, Filipa Filipovića… i da u to društvo stavljate diktatora i zločinca Slobodana Miloševića, čiji naslednik svakako jeste.

Da li vas je sramota, patrijarše srpski Porfirije, da na proslavi manastira Prohor Pčinjski prisustvujete ceremoniji dodele priznanja Aleksandru Vučiću od strane vladike Pahomija, optuženog za seksualno zlostavljanje nekoliko dečaka u sudskom postupku koji je kao slučajno zastareo.

A da bi potvrdili da takva podrška nije slučajna, poslužio je Dragan Marković Palma, protiv koga se vodi istražni postupak za vrlo slične kriminalne radnje. Zašto mi ptičica kaže da će i ovaj postupak da nestane u nekoj fioci.

Predlažem vam hitnu posetu njihovim žrtvama od Vranja i Brusa do Kopaonika.

Da li vas je stid, Vuče Draškoviću, što je krajnji rezultat vašeg političkog delovanja mesto Danice Drašković u UO NIS za ogromnu mesečnu platu (valja dobro platiti stručnjake iz energetskog sektora zar ne), nezamislivu najvećem broju učesnika na skupovima Kralja trgova devedesetih.

Da li vas je sramota, Dragane Bujoševiću, da kao direktor javnog servisa građana Srbije od tih istih skrivate informacije i time direktno ugrožavate njihovu i budućnost zemlje. Ovo pitanje postavljam i svim novinarima informativnog programa RTS.

Da li vas je sramota, Aleksandre Vučiću, što već drugi put u poslednjih trideset godina, ali sad kao projektant i nalogodavac, od građana Srbije pravite idiote koristeći njihov novac i institucije. Da se vratimo na Srpski svet iz kog je stid proteran. Tu gde se osećanje stida potisne počinje gubitak svake ljudskosti, (odgovornost je već nestala), i sve postaje hladna računica, kalkulacija zla i beščašća. Od kralja Ibija do Ričarda III u nekoliko koraka, uživo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari