27. jul  2021. 13.28  | Izvor: Tanjug

U fokusu Sarajevo film festa Kvo vadis Aida, Košnica i Oaza

SARAJEVO -

Program "U fokusu" Sarajevo film festivala, koji će biti održan od 13. do 20. jula, doneće najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle i ove godine, etabliranih umetnika i debitanata koji su ostvarili uspeh na prestižnim svetskim festivalima, među kojima su "Kvo vadis Aida", "Košnica", "Zloslutna ševa..." i drugi, saopštio je danas festival.

Selektorka "U fokusu" Elma Tataragić je ocenila da su u tom programu raznovrsna ostvarenja, a zajednička karakteristika je što su to "najuspešniji filmovi regiona u protekloj godini, koji su obeiežili festivale u Veneciji, Sandensu, Berlinu i Kanu".

20140821 194039

Program "U fokusu" donosi "Kvo vadis Aida" bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, koji je premijerno prikazan u Veneciji i bio je nominovan za Oskara kao najbolji međunarodni film, "Košnica" Blerte Bašoli, drama o naporima žene da joj poljoprivredni biznis uspe u patrijahalnom selu na Kosovu, je osvojila čak tri glavne nagrade na festivalu Sandens, dok je film "Zlosrećna ševa ili otkačeni pornić" Rumuna Radua Judea dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinalu.

"Kvalitet programa ovisi o kvalitetu regionalnih filmova, a ove godine kvalitet je bio nadprosečan. Nije se desio niti jedan festival A kategorije a da njemu nisu premijerno prikazani regionalni filmovi koji su često odnosili i glavne nagrade...Dakle, to nisu samo filmovi regiona već i sveta", navela je Tataragić.

U selekciji, čiji filmovi nisu u konkurenciji za nagrade Sarajevo film festa, našla se i "Oaza" reditelja Ivana Ikića, koja je premijeru imala prošle godine u Veneciji, gde je proglašena na najbolji evropski film u okviru programa "Dani autora", a na nedavnom Festivalu evropskog filma Palić dobila je novoustanovljenu novčanu nagradu Asocijacije filmskih festivala Srbije, po izboru FIPRSCI Srbija.

"U fokusu" će biti prikazani i slovenačko-italijanski "Sanremo" reditelja Miroslava Ćire Mandića, "Tabija" Igora Drljače, film "Evolucija" mađarskog reditelja Kornela Mundruča, rumunsko-belgijsko-meksička koprodukcija "La sivil" Teodore Ane Mihai, turski "Oprost" Čema Ozaja, "Pripreme da zajedno provedemo nepoznat vremenski period" Lili Horvat iz Mađarske i "Šta vidimo kada gledamo u nebo?" Gruzijca Aleksandra Koberidzea.

Srodne vesti