Region

0

Stranke Federacije BiH osudile nedolazak srpskih poslanika na sednicu parlamenta

Autor: IG

Izvor: Beta

Stranke Federacije BiH osudile nedolazak srpskih poslanika na sednicu parlamenta

Izvor: pixabay

Poslanici stranaka iz Federacije BiH osudili su odluku predstavnika Republike Srpske da zbog nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida ne učestvuju u radu institucije BiH, zbog čega je danas otkazana sednica Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović izjavio je da je, prema Ustavu BiH, postojao kvorum za rad i za odlučivanje u prvom krugu glasanja.

"Zaključak Kolegijuma Predstavničkog doma je politički, usmeren da se ne ide u dodatno usložnjavanje situacije u BiH, kao i da otvorimo prostor za razgovor i dogovor da naredna sednica bude u septembru. Ona će biti održana, bez obzira na to da li će poslanici iz RS doći ili ne", kazao je Osmanović novinarima.

Prema njegovim rečima, odluka o otkazivanju sednice doneta je na osnovu dosadašnjeg iskustva.

"I do sada je bilo pokušaja da se blokira rad državnih institucija. To je trajalo jedan period, pa smo opet imali rad svih institucija. Današnji zaključak Kolegija je dobar i ostavlja prostor za razgovor", ocenio je Osmanović.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Saša Magazinović je bio oštrijeg stava, navodeći da se političari "ne mogu praviti da je sve u redu, jer je parlament blokiran".

"Jedan broj poslanika je odlučio da ne dođe na posao, jer im je zabranjeno negirati raskomadana ljudska tela, prekopane grobnice, razbacane kosti, što je sve dokazano u sudskom procesu i okarakterisano kao genocid", naveo je Magazinović.

Oni, dodao je, neće da dođu na posao, jer im je "zabranjeno da dalje uznemiravaju porodice preživelih".

Poslanik Demokratske fronte (DF) Dženan đonlagić izjavio je da nedolazak srpskih poslanika na sednicu parlamenta nema opravdanja.

"U civilizacijskom svetu za ovo nema opravdanja. Mi nismo hteli minimizirati tako što ćemo ući u salu i raspravljati o zakonskim rešenjima, jer nam nije omogućeno da donosimo odluke u punom kapacitetu zbog entitetskog glasanja", rekao je đonlagić.

On smatra da je ovo "bila šansa za pojedince da dožive katarzu".

"Ovo nije minimiziranje, ovo je poruka onima koji su odlučili povući ovaj potez da su imali šansu da na osnovu ove odluke smognu snage i dožive katarzu, kao što su to uradile pojedine zemlje nakon Drugog svetskog rata. Oni to nisu uradili već se i dalje valjaju u blatu", ocenio je đonlagić.

Prema njegovim rečima, i vlast i opozicija u RS se "valjaju u istom blatu".

"Tužno je sve ovo slušati i gledati, zato što je ovo bila prilika da se napravi iskorak u BiH", rekao je đonlagić.

Posle jučerašnjeg sastanka predsednika parlamentarnih stranaka iz RS doneta je odluka da srpski predstavnici ne učestvuju u radu institucija BiH – Predsedništva BiH, parlamenta BiH i Saveta ministara.

Zbog odluke Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) da nametne zakon o zabrani negiranja gencida, zaključeno je da se srpski predstavnici neće povući iz institucija BiH, već da za sada neće učestvovati u njihovom radu, jer smatraju da za to nemaju uslove.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR