Ex -Yu

Tragična nesreća u Slavonskom Brodu: Ko ima pravo da traži odštetu?

Tragična nesreća u Slavonskom Brodu: Ko ima pravo da traži odštetu?
Foto: Tanjug/AP | Tragična nesreća u Slavonskom Brodu: Ko ima pravo da traži odštetu?

Teška saobraćajna nesreća autobusa kod Slavonskog Broda u kojoj je poginulo 10 osoba još je jednom pokazala važnost korištenja sigurnosnog pojasa prilikom vožnje u autobusu ili automobilu, piše u utorak "Jutarnji list".

Nakon što se autobus prevrnuo, iz njega je ispao dio putnika, a dio njih letio je po autobusu i tom prilikom su neki poginuli a drugi zadobili teške povrede. Potvrdio je to i voditelj Službe za sigurnost saobraćaja MUP-a Josip Mataija koji je kazao da je dio putnika ispao iz autobusa jer nije bio vezan i tom je prilikom smrtno stradao.

Autobus koji je učestvovao u nesreći novije je proizvodnje i sva sjedišta su opremljena sigurnosnim pojasevima te su se putnici dužni vezati.

Svi oni koji nisu bili vezani, a povrijeđeni su, neće imati pravo tražiti odštetu kao ni porodice poginulih koji nisu bili vezani.

Autobuski prevoznici s kojima je "Jutarnji list" razgovarao kazali su da je vozačima gotovo nemoguće kontrolisati ko je od putnika vezan, a ko nije i da nije moguće primijeniti pravilo iz avioprevoza gdje avion ne kreće dok svi putnici nisu vezani.

Jedno od najvažnijih pitanja je koliko su dugo vozači vozili. Autobus je saobraćaoo na liniji Frankfurt-Priština, što je oko 1.800 kilometara a trajanje vožnje sa svim propisanim odmorima je 25 sati.

Za ovako duge rute moraju biti spremne najmanje dvije posade vozača. U autobusu su dva vozača i svaki od njih u komadu smije voziti najviše četiri i po sata nakon čega mora imati prekid vožnje i odmor od svih aktivnosti 45 minuta. U danu vozač smije odvoziti najviše devet sati.

Prema važećem Pravilniku Hrvatske auto-puta, na tom dijelu auto-puta gdje se dogodila nesreća nisu dužne postaviti zaštitnu ogradu. Vibrirajuću traku, koja uspavane vozače upozorava da su prešli u drugu traku, nisu dužni nigdje postaviti.

Ali, kako saznaje "Jutarnji list", u HAC-u su na vlastitu inicijativu postavili već nekoliko stotina kilometara vibra trake.

U toku je izmjena pravilnika te će u doglednoj budućnosti biti postavljene nove, čvršće zaštitne ograde pa i na onom dijelu gdje je u nedjelju izletio kosovski autobus, piše u utorak "Jutarnji list".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije